00:00 - 08. desember 2017

Makten bak Nobelprisen

Svenska Akademien rammes av anklager om sextrakassering, overgrep, lekkasjer og habilitetsbrudd. Institusjonen som deler ut verdens mest prestisjetunge litteraturpris, har aldri stått i sterkere storm enn denne nobel-uken. - Vi har opplagt vært for feige, sier leder Sara Danius.

Første kvinnelige leder: Sara Danius har fått i oppgave å rydde opp i ukultur i Svenska Akademien «Om menn beter seg som griser og opptrer kriminelt, så er det uanstendig og forkastelig, det trenger man ikke være ständig sekreterare for å mene», sier hun til Morgenbladet. Foto: Elisabeth Toll / Lundlund

Dette skulle være en reportasje om den mest uvanlige av nordiske kulturinstitusjoner. Et besøk hos Svenska Akademien, en myteomspunnet institusjon som deler ut verdens mest prestisjetunge litteraturpris og som for første gang i sin over 200 år lange historie ledes av en kvinne. Det måtte vel være noe å skrive om sånn rett før Nobelprisutdelingen?

Reisen til Stockholms høykulturelle hjerte var foretatt, vi hadde vært inne i det aller helligste – bak døren fra hvilken Akademiens «ständige sekreterare» hvert år stiger ut i blitzregnet for å fortelle hvem som er årets nobelprisvinner i litteratur.

Så ble det plutselig noe mer enn en historie om en aristokratisk kulturøy i et sosialdemokratisk hav. Sent om kvelden 22. november ble det sendt ut en uvanlig pressemelding. Svenska Akademien hadde brutt all kontakt med en mann som i svensk presse omtales som Kulturprofilen, og som dagen før i en stort oppslått artikkel i Dagens Nyheter (DN) ble anklaget for overgrep og seksuell trakassering av 18 ulike kvinner. I samme pressemelding skrev Akademien at det i deres møte samme dag hadde kommet frem at mannen også hadde trakassert akademimedlemmer, medlemmers ektefeller og døtre, og ansatte ved Akademien. Svenska Akademien innrømmet samtidig at de, i strid med eget regelverk, har gitt pengestøtte til klubben og kulturscenen mannen driver sammen med sin kone, som selv er medlem av Akademiet. Flere av overgrepene skal ha funnet sted på denne klubben – mens andre skal ha skjedd i Svenska Akademiens leilighet i Paris.

Annonse