Annonse

Annonse

00:00 - 24. november 2017

Vil ha egen undersøkelse av om ulven er norsk

Penger for å gjøre det lettere å leve med ulven er avlat, mener Trysil kommune.

Satt ut i norsk natur? Trysil kommune vil heller bruke «ulvemillion» på å utrede hvor ulven kommer fra enn til konfliktdempende tiltak som rovdyrgjerder. Foto: Arterra/UIG via Getty Images

Da Stortinget i fjor beordret en ny genutredning av norsk ulv – som Morgenbladet har skrevet om – kom de folkevalgte også med et annet pålegg: Staten måtte sette av penger til «konfliktdempende tiltak» i kommuner med ulv. Den potten deles ut i disse dager. Noen har fått støtte til rovdyrgjerder eller beskyttelsesutstyr til hund, andre til jegere som ikke får jaktet når ulven spiser elgen. Men i Trysil tenkte de annerledes.

Deres konfliktdemping? En genundersøkelse av ulven – en slik som regjeringen allerede har satt igang.

– Vi tenkte det er et viktig spørsmål for folk. Det er mange som føler på det – er ulven satt ut? Jeg har ingen tydelig mening selv, men jeg vil gjerne vite det, sier Trysil-ordfører Erik Sletten (Sp).

Staten sa nei – formålet med disse pengene er tiltak for folk, sa statsråd Vidar Helgesen i Stortinget denne uken. Slikt blir det furting av. En nyhetssak på Trysil kommunes nettsider om avslaget starter slik: «Når vi ikke kan få penger til en […] undersøkelse om ulvens opphav, vil vi ikke ha noen ulvemillion.»

– Var dette det eneste konfliktdempende tiltaket dere kunne komme på?

– Om vi tar imot penger for tapt bruk av utmark eller tapte jaktrettigheter, da sier vi samtidig – ja vel, da har vi fått kompensert, da er det greit, svarer Sletten.

– Vi har kalt det avlat. Vi vil ikke kompenseres for noe som ikke er til salgs.

– Så eneste mulige konfliktdempende tiltak, slik dere ser det, er at ulven fjernes helt?

– Ja, den tilnærmingen som befolkningen har til rovdyr i dag, den går ikke, sier Sletten.

Hedmark-representant Emilie Mehl (Sp) tok opp Trysils sak i Stortinget onsdag. Fra talerstolen spurte hun Helgesen om han avslo søknaden fordi han var «redd for resultatet?» Til det svarte Helgesen nei.

Annonse