Annonse
00:00 - 08. september 2017

Ung dom

I ti år har ungdommen stemt akkurat som de voksne. Nå har det snudd. Fem førstegangsvelgere forteller hvorfor.

Miljømotor: Trym Tøfte (18) på sin KTM Duke 124 lettmotorsykkel. Den kjører han til skolen i Fredrikstad hver dag. Men han bytter den gjerne ut med en elektrisk utgave om det blir tilgjengelig i Norge. Hans aller første stemme går til Miljøpartiet.
Annonse

Ragna Knutsen Daniloff (18) hadde glidd rett inn i en Skam-episode. Runde sekstitalls-solbriller, på olajakken hun kjøpte brukt i England, er en hjertelapp påsydd på ermet: «FEMINIST».

– Det er litt kontroversielt her, i Alta skal ingen liksom stikke seg ut, så om noen ser den lappen, så skal de alltid begynne å diskutere, ler hun.

Daniloff er førstegangsvelger, og diskusjonene har gått høyt på Alta videregående de siste ukene. Folk er radikale, sier hun, den ene eller den andre veien: I Finnmark trekker Frp førstegangsvelgere med liberale skuterkjøreregler, SV med lekse- og eksamensfri skole. Daniloff er godt over middels engasjert i politikk, «jeg er på nippet til å melde meg inn i SU», forteller hun.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.