Annonse
00:00 - 08. september 2017

Sjansen som glapp

45 000 færre jobber i oljesektoren. 600 nye innen kraft og energi. Det grønne skiftet kom aldri.

Skifte: Fra seil til damp, fra sardiner til olje, Stavanger har omstilt seg før.
Annonse

 

Det var sommeren 2012, og oljeprisen lå og svingte rundt 100 dollar fatet. Regnet høljet ned i Stavanger. Jeg søkte tilflukt hos Sjokoladepiken, et godteskrin av en kafé, full av kakao, konfektbiter og forseggjorte kakestykker. Men la oss ikke fortape oss i søtsaker. Rundt bordet ventet tre fastboende: tre venner, tre nasjonaliteter, alle ansatt i oljeindustrien. Mens vi ventet på solen, forklarte de hva de drev med: Den ene forsøkte å finne ut hvordan en kunne presse mest mulig olje opp av brønnene i Nordsjøen, den andre lette etter olje i «utradisjonelle» bergformasjoner, den tredje jobbet på et utenlandsprosjekt for et norsk oljeselskap. Hver på sin måte var disse ganske unge og meget flinke menneskene med å hjelpe Norge å forlenge oljealderen.

I bilen på vei ut til Sola sang vi med på Knutsen og Ludvigsens «Dinosauren og Månen»:

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt