00:00 - 08. september 2017

Sjansen som glapp

45 000 færre jobber i oljesektoren. 600 nye innen kraft og energi. Det grønne skiftet kom aldri.

Skifte: Fra seil til damp, fra sardiner til olje, Stavanger har omstilt seg før.

Det var sommeren 2012, og oljeprisen lå og svingte rundt 100 dollar fatet. Regnet høljet ned i Stavanger. Jeg søkte tilflukt hos Sjokoladepiken, et godteskrin av en kafé, full av kakao, konfektbiter og forseggjorte kakestykker. Men la oss ikke fortape oss i søtsaker. Rundt bordet ventet tre fastboende: tre venner, tre nasjonaliteter, alle ansatt i oljeindustrien. Mens vi ventet på solen, forklarte de hva de drev med: Den ene forsøkte å finne ut hvordan en kunne presse mest mulig olje opp av brønnene i Nordsjøen, den andre lette etter olje i «utradisjonelle» bergformasjoner, den tredje jobbet på et utenlandsprosjekt for et norsk oljeselskap. Hver på sin måte var disse ganske unge og meget flinke menneskene med å hjelpe Norge å forlenge oljealderen.

I bilen på vei ut til Sola sang vi med på Knutsen og Ludvigsens «Dinosauren og Månen»:

Annonse