Annonse
00:00 - 29. september 2017

Hundreårsflommen

Bergen 2045: Basseng på torget, kanaler i sentrum og gress på takene skal hjelpe byen å holde hodet over vannet når klimaendringene rammer.

Syndflod: I Bergen i 2045 skal havet stige med 20 centimeter.
Annonse

Se for deg bryggen i Bergen. De røde trehusene er dekket av grønt gress, på taket og på veggene. Regnet som faller – loddrett eller sidelengs – suges opp av gressmattene på husene, for så å sildre sakte ned. Når regnvannet treffer bakken, finner noe av det veien ned i en dyp kanal, noe faller ned i et nedsunket regnbed med steiner og planter, mens resten renner mot et digert basseng midt på Fisketorget. Bassenget er senket et par hakk ned under bakkeplan for å samle opp vannet. Det blir ikke liggende lenge, men surkler videre gjennom et porøst betongdekke, før det deiser ned i en stor, underjordisk vanntank. Derfra pumpes vannet opp og skylles ut i havet.

Bergen i klimafront. Denne prosessen kan bli dagligdags i Bergen om 20-30 år. Europas mest nedbørsrike by er godt i gang med planleggingen av en enda fuktigere fremtid. En av dem som prøver å forberede byen på det verste, er Magnar Sekse, fagdirektør i Vann- og avløps­etaten i Bergen. Den største endringen Sekse ser for seg når han snakker om Bergen i 2045, er gjenåpningen av elver og bekker som nå ligger i rør.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse