00:00 - 18. august 2017

Da Jonas møtte folket

Jonas Gahr Støre må nedkjempe mange fiender på vei til regjeringsmakt. Den største er ham selv.

En «hypervirkelighet»: Jonas Gahr Støre er mer distansert til folk flest enn han liker å innrømme. Kanskje vil det koste ham valgseieren. Her: Vindtunnel på Voss, 25. juni.

Det hender, bak sotede vinduer i baksetet på en PST-bil, at Jonas Gahr Støres blikk begynner å vandre. Nå og da, midt i en setning, sniker ordene seg inn: «… når jeg blir statsminister».

Det var Jens Stoltenberg som startet. «I 2017 skal [vi] begynne å si statsminister Jonas Gahr Støre», sa forgjengeren allerede for tre år siden, da han ga fra seg ledervervet. «Jeg kjenner allerede nå hvordan det forplikter», svarte Støre fra talerstolen. Partifellene fulgte etter. «Da vil jeg ønske velkommen til scenen: Norges neste statsminister!» Støre sier han syntes det var litt ubehagelig. Men for hver måling som viste flertall, hver kåring hvor han slo Erna Solberg, og Knut Arild Hareide sa «Jonas» og «ny regjering» i samme intervju, kom målet nærmere. Så nære at også Støre i ubevisste øyeblikk sier «når» – ikke «om». Men når jeg påpeker det, senker han stemmen. «Det er farlig å tenke at dette er i boks».

Hva som skjer hvis Støre ikke vinner, vil han ikke snakke om. «Jeg er et altfor stort følelsesmenneske til å visualisere nederlaget.» Men, legger han til, han vet godt hva et tap innebærer. «Og jeg kan love deg at jeg har planer for ikke å komme dit.»

Annonse