00:00 - 07. juli 2017

Den store striden i samfunnsøkonomien

Håndspåleggelse, årelating, landsbyheks. Slik beskriver økonomen Noah Smith modellene som legger grunnlaget for politikken. Nå vil SSB-sjef Christine Meyer rydde opp. Det blir det bråk av.

Internasjonalisering: Det handler om den store striden i samfunnsøkonomien, mellom Keynes og Hayek, demokrater og republikanere, mellom Angela Merkel og den greske finansministeren Yanis Varoufakis, mellom politikere som vil spare og politikere som vil kjøpe seg ut av økonomiske kriser. På den andre siden handler det om da Christine Meyer ble sjef i SSB og slik forrykket likevekten i norsk samfunnsøkonomi.​

Det var en morgen tidlig i juni, og byråkratene i Finansdepartementet satt og lo. Det var fagdag og fruktfat for de ansatte. Først ute med powerpointpresentasjon var den feterte økonomibloggeren Noah Smith. Foredraget hans handlet om de modellene økonomene bruker til å regne ut virkningen av rentekutt, skatteletter, innvandrere og alt annet politikerne lurer på. Smith var ikke nådig mot modellene, som har dominert både akademia og sentralbankene de siste tiårene.

Problemet, forklarte Smith, er at de såkalte DSGE-modellene (se faktaboks) bygger på forutsetninger som ligner lite på virkeligheten. Som at folk planlegger uendelig langt frem i tid når de bestemmer hvor mye de skal spare og bruke.

Derfor får DSGE-modellene noen absurde resultater, som at et rentekutt om 100 år vil ha større effekt på økonomien i dag enn et kutt i morgen.

Annonse