00:00 - 28. juli 2017

Aslak Bonde om mistro og lekkasjer i Forsvaret

Forsvaret har noen av statens mest illojale medarbeidere, og det er der kravene til lojalitet er størst, skriver Aslak Bonde.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ved inngåelse av milliardkontrakt med norsk forsvarsindustri, februar 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Debatten om Hærens og Heimevernets størrelse har fått en ny omdreining denne uken etter at nettstedet AldriMer.no offentliggjorde det som hevdes å være en nesten ferdig forskerrapport om Heimevernets fremtidige struktur og omfang. Hovedkonklusjonen er at Heimevernet trenger 12 000 flere soldater enn det stortingsflertallet planlegger.

Rapporten skal være laget av Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), noe sjefen der avviser. Han kaller den offentliggjorte teksten for et falsum. Forsvarsministerens politiske rådgiver, Audun Halvorsen, skrev det enda sterkere på sin Facebook-side: «forfalskning av forskning». Dette forhindrer ikke at både Venstres Ola Elvestuen, Sps Liv Signe Navarsete og flere av de tillitsvalgte i Forsvaret har forholdt seg til lekkasjen som om den er troverdig. De stoler åpenbart mer på et nettsted som er finansiert av selverklærte forsvarsvenner enn på Forsvarets politiske og militære ledelse, og de forlanger at forsvarsministeren sørger for åpenhet både om rapporten og det som eventuelt er et falsum innen valget.

 

Annonse