Annonse
00:00 - 21. april 2017

Men sekstimers­dagen var ikke død

Den politiske motstanden er stor, men forsøkene viser at det faktisk fungerer. Kan tiden endelig være inne for å innføre sekstimersdagen?

Familievennlig: Når vi i dag produserer dobbelt så mye som for førti år siden, er det på tide å tenke mer på livet utenom jobb, mener Andreas Moltu, tillitsvalgt ved Tine Heimdal. Han henter Olivia (1) tidlig i barnehagen og har god tid til lek og matlaging. - Skal du klare å gi ungene dine en god oppvekst, er sekstimersdagen bedre. Vi er ikke satt på planeten kun for å jobbe.
Annonse

– Det var en eufori!, utbryter anestesisykepleier Helen Lindman, og smiler bredt under den grønne hetten.

Sammen med kollegene Marie Björk og Marie Karlsson løfter hun opp og ned bortimot 150 kilo med utstyr, instrumenter, apparater og bord som trengs for en operasjon. Jobben er like tung som før, men den varer ikke like lenge. For to og et halvt år siden gikk de ansatte ved operasjonsavdelingen ved Mölndals sykehus i Göteborg fra å jobbe åtte timers skift med 45 minutters lunsjpause til en seks timer lang arbeidsdag uten lunsj.

– De timene gjør så mye, det er helt fantastisk. Det føles som jeg har fått livet mitt tilbake. Før omleggingen var jeg så trøtt at jeg ikke hadde mye privatliv i uken, det handlet bare om å få hverdagen til å gå rundt, spesielt da jeg hadde barn. Vi har alltid hatt pisken på oss for å produsere mer, men nå er folk mer overbærende fordi de ikke er så slitne, forteller Björk.

Annonse