00:00 - 21. april 2017

Bowling i Bajkonur

Dette er historien om tidenes kanskje mest mislykkede tur til den russiske kosmodromen Bajkonur, skriver Erika Fatland.

Heltedyrking: Bajkonur består av triste boligblokker, kirker og sovjetiske minnesmerker som den av Jurij Gagarin, første menneske i verdensrommet. I virkeligheten var han hakket mer atletisk bygget. Alle foto: Erika Fatland

Etter 27 timer i en overopphetet firemannskupé var jeg endelig fremme. De øvrige passasjerene forsvant raskt inn i ventende biler, og toget satte seg i bevegelse igjen. Snart var jeg alene på perrongen.

Bajkonur ligger utenfor allfarvei, selv etter kasakhstansk standard. Langt ute på steppene, omtrent 200 kilometer øst for den stadig skrumpende Aralsjøen, og 320 nordøst for den opprinnelige gruvebyen Bajkonur. For å forvirre amerikanerne ga sovjetmyndighetene kosmodromen samme navn. Kosmodromen, og byen rundt, ble reist i hui og hast på slutten av 1950-tallet for å huse Sovjetunionens ambisiøse romfartsprogram.

Under sovjettiden var Bajkonur, som da het Leninsk, strengt hemmelig, og sto ikke oppført på noe kart. Fremdeles er det komplisert å besøke Bajkonur, som i dag er under russisk jurisdiksjon. Russland har leid både romfartsstasjonen og byen rundt den av kasakhstanske myndigheter for 115 millioner dollar i året frem til 2050. Utlendinger som vil besøke Bajkonur, må søke Roskosmos – den føderale russiske romorganisasjonen – om tillatelse. Roskosmos setter også prisene, som ligger skyhøyt over alle andre severdigheter i regionen.

Annonse