00:00 - 24. februar 2017

Jakobsen: Journalistikk som folkefiende

Mediene seiler under falskt flagg, skriver Kjetil Jakobsen.

Sist fredag var Henrik Ibsens ekko å høre i en Twitter-melding fra USAs president: «LØGNMEDIENE (mislykkede New York Times, NBC, ABC, CBS, CNN) de er ikke min fiende, men det amerikanske folkets fiende. Sykt.»

Lederen for verdens mektigste demokrati utroper nyhetsmediene til folkefiende. Faktisk tyder meningsmålingene på at befolkningen har større tillit til Donald Trump enn de mediene han angriper. Man tror seg hensatt til Kairo-scenen i Peer Gynt, når fornuften avgår ved døden og de som før har vært gale, blir normale, mens de normale tar til å rase. Mistilliten og hatet mot mediene er blitt slik at man kan vinne demokratiske valg ved å utrope dem til hovedmotstander. Strategien er kjent fra europeiske høyreradikalere og populister, og her hjemme er Fremskrittspartiets statsråder raskt ute med å dra «falske nyheter»-kortet når de får kritikk. Hatet kan ta ekstreme former. Anders Behring Breiviks primære bombemål under planleggingen var Skup-konferansen i april 2011, det store årlige bransjemøtet for norske journalister.

Hvorfor er det så mye sinne blant folk? Sinnet ville vært lett å forstå om mediene drev bevisst manipulasjon på vegne av politiske og moralske oppfatninger som folk ikke deler. Men det gjør de knapt.

Annonse