Annonse
00:01 - 13. januar 2017

Rapport fra Norges nye yttergrense

Hellas er i skvis mellom verdens elendighet og europeisk opinion. Førstnevnte produserer flyktninger, sistnevnte vil ikke ta dem imot.

<p>I mørket: Hans Christian Bach fra Rednings­selskapet har oppdaget et fartøy nær den tyrkiske kysten og speider med kikkert for å identifisere det. Obs! Bildet er tatt med så lang lukkertid og stor blender­åpning at det ser lysere ut enn det var.</p>
Annonse

Det er natt og den mørklagte båten manøvrerer gjennom bølgekammene i fem knops fart. Vinduene i ­kahytten er dekket til, i styrhuset brukes bare infrarødt lys. Mannskapet orienterer seg ved hjelp av radar, nattkikkert og varmesøkende kamera.

Ruten går nordover, langs havgrensen mellom Tyrkia og den greske øya Lesvos. Sundet er ti kilometer bredt på det smaleste, og utgjør sisteetappen for flyktninger og migranter fra hele verden på vei til Europa.

Stillheten brytes av stadige oppkall over radioanlegget. «Nato Warship calling Frontex.» «Nato Warship calling Frontex.»

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.