Aktuelt

Obamas fotografiske ettermæle

Når Obama går av, er USA et splittet land. Disse fotografiene vitner om håpet om endring.

Når den neste utgaven av Morgenbladet går i trykken, vil Barack Obamas presidentskap være historie. Når historien da skal skrives, er det fotografiske ettermælet sprikende. De siste åtte årene har den amerikanske regjeringen tatt mange forholdsregler for å kontrollere Obamas image utad. Fotografer har fått innskrenket tilgang til presidenten, samtidig som Det hvite hus har publisert tusenvis av ikoniske bilder av presidenten og hans familie.

Se dette i et historisk perspektiv: Frederick Douglass, den tidligere slaven som ble borgerrettighetsaktivist og forfatter (se bokessay), var den mest fotograferte mannen i USA i det 19. århundre. Douglass så den demokratiske verdien i fotografiets påvirkningskraft, og lot seg fotografere så ofte som mulig, som et forbilde.

Det er fristende å trekke linjer til president Obama, med så åpenbar karisma og med en unik posisjon som landets første sorte president. Man pratet i starten av presidentskapet om et post-rase samfunn, men USA fremstår ved Obamas avgang som et splittet land, og disse fotografiene blir nå både minner om håpet om endring, og om distansen mellom ambisjon og resultat.

Mer fra Aktuelt