Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Anthony B. Atkinson (1944—2017)

Økonomen Anthony B. Atkinson, som døde søndag, insisterte på at det er fullt mulig å bygge ut velferdsstaten og å omfordele penger og makt.

Som så ofte når en kjær forfatter er død, leter jeg meg tilbake til det første møtet med vedkommende. I dette tilfellet betyr det å dra til biblioteket på Blindern og trekke Top incomes in the 20th century ut av en hylle i andre etasje. I det svarte bindet gjenfinner jeg min egen entusiasme i form av streker og utrop i margen: «cool». Hva var det som var så kult? Jo, en mengde små sirkler, stjerner, kvadrater, kryss og prikker med stiplede linjer i mellom. Det er grafer som viser hvor stor andel av totalinntekten i et land som går til den rikeste prosenten. Prikkene står for Storbritannia, kvadratene for Frankrike og stjernen for USA: Og fra starten av århundret skjener alle linjene nedover gjennom verdenskriger og gjenoppbygning, Men så, rundt 1980, begynner stjernene og prikkene å gå oppover.

Briten Anthony Barnes (Tony) Atkinson begynte å forske på økonomisk ulikhet på slutten av 1960-tallet, da forskjellene krympet og få brydde seg. Både franskmannen Thomas Piketty og den amerikanske økonomen Emmanuel Saez gir Atkinson æren for å grunnlegge moderne forskning på økonomiske forskjeller. I 2007 var Piketty og Atkinson redaktører for nevnte Top Incomes. Det to kuleste grafene finnes i oppsummeringskapittelet, og viser at mens de rikeste har tatt en større del av kaken i engelsktalende land de siste tiårene, er det ikke tilfelle i kontinental-Europa. Forskjellen fikk Piketty og Atkinson til å konkludere med at det ble for enkelt å vise til globalisering og teknologi for å forklare økte forskjeller, det måtte også handle om politiske valg.

 

HER !

Annonse