00:00 - 23. desember 2016

Mer terror i vente

Europa vil oppleve mer voldelig islamistisk aktivitet de neste ti årene, varsler Thomas Hegghammer, en av verdens ledende terrorismeforskere.

Økt beredskap: Politiet patruljerer det gjenåpnede julemarkedet på Breitscheidsplatz i Berlin. Markedet ble angrepet mandag 19. desember, da en lastebil kjørte inn folkemengden og drepte 12 mennesker og såret 48.⇥Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS / Getty Images

Mandag kveld ble tolv mennesker drept og 48 såret på et julemarked i Berlin i det som sannsynligvis var et jihadistisk terrorangrep. Den 24 år gamle tunisieren Anis Amri er etterlyst for å ha kjørt en stjålet trailer inn i markedsområdet. Terrorgruppen Den islamske staten (IS) hevder at en av deres «soldater» står bak. Angrepet er i tråd med det IS har oppfordret sine tilhengere til å utføre i Europa.

– Mye peker i retning av IS. Amerikanske myndigheter sier Amri har hatt kontakt med IS, så han kan i det minste være inspirert av gruppen, sier Thomas Hegghammer, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Onsdag før jul publiserte Hegghammer en engelskspråklig artikkel i tidsskriftet Perspectives on Terrorism med tittelen «Jihadismens fremtid i Europa: Et pessimistisk syn.» Der går han til det uvanlige skritt – for en forsker – å forutsi fremtiden: Europa vil det neste tiåret oppleve flere jihadistiske terrorangrep. Antallet vil bevege seg opp og ned, men kurven vil over tid nå stadig nye toppunkter. «Nå som strømmen av fremmedkrigere går ned og IS svekkes, håper mange at det verste er over. I denne spekulative artikkelen argumenterer jeg for at det ikke er sannsynlig», skriver Hegghammer.

Annonse