00:00 - 23. desember 2016

Identitets­krise!

For å vinne valg må venstresiden slutte å kjempe minoritetskamper, sa professor Mark Lilla. Så ble det bråk.

Mangfoldsjag: Professor Mark Lilla mener Hillary Clinton gjorde en katastrofal feil ved å fokusere på etniske og seksuelle identitetsgrupper i sin valgkamp. Foto: Yana Paskova / The Washington Post / Getty Images

Det har vært den store identitetskrisens år. Og ikke bare fordi Vestens progressive eliter har fått sitt selvbilde knust av brexit og Trump-seieren. Nei, det går dypere enn som så. Hele den svimlende, politiske høsten gikk som den gikk fordi moderne politikk ikke lenger handlet om hva slags rettigheter og plikter alle borgere skal ha i et demokrati. Politikk er blitt et spørsmål om hvem velgerne er, et spørsmål om identitetspolitikk. Det var i alle fall svaret selvkritiske, liberale politikere mente å finne da de hadde tørket tårene og kunne stirre på seg selv i speilet.

I USA var kampen for kvinner, homofile, transpersoner og etniske minoriteter en viktig del av Hillary Clintons valgkamp. Donald Trump kontret med å snakke mest til og om hvite velgergrupper. I Frankrike kan Marine le Pen bli president ved å snakke om hva og hvem som er fransk. Høyreradikale grupper har navn som Bloc Identitaire og Generation Identity.

Denne møljen av forskjellige identitetskamper­ har ført til at tradisjonell sentrumspolitikk nå mister grepet i land som USA, Storbritannia og Frankrike. I alle fall om man skal tro professor i intellektuell historie Mark Lilla ved Columbia-universitetet i USA.

Annonse