Annonse
00:00 - 09. desember 2016

Hjemsøkt av fortiden i Sudan

Svenske Lundin lykkes i Nordsjøen og bringer penger inn i oljefondet, men kan ha bygget sin formue på krigsforbrytelser.

Anklages: Carl Bildt fikk i glatte lag av demonstranter i Stockholm i 2014. Bildt som satt i styret i Lundin Petroleum fra 2000 til 2006 med ansvar for etiske spørsmål, hevder at anklagene er ubegrunnede, urettferdige og absurde. Foto: Leif R Jansson/ NTB Scanpix
Annonse

Lundin Petroleum er et svensk selskap som ble grunnlagt av Adolf Lundin i 1981. Etter kjempestore oljefunn i Nordsjøen skjøt selskapets aksjekurs i været for fem år siden. Bare i løpet av noen morgentimer i september 2011 steg kursen med 25 prosent, og Lundin-familien ble 2,5 milliarder svenske kroner rikere.

I mars 2012, etter nye funn, steg kursen igjen. Det norske pensjonsfondet oppdaget også Lundin, og kunne samme år bokføre en verdi på mer enn 500 millioner norske kroner ved å investere i selskapet. «Kjøp aksjen som går og går», het det den gang på Stocklink.no.

Men Lundin har også en annen sak som går og går, og den er ikke like hyggelig. For tre uker siden meldte den svenske påtalemyndigheten at styreleder Ian Lundin, grunnleggerens sønn, og konsernsjef Alex Schneiter vil bli forhørt, mistenkt for mulig delaktighet i krigsforbrytelser i Sudan, det nåværende Sør-Sudan.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse