Annonse
00:00 - 23. desember 2016

Går for dobbeltseier

Erik Pedersen (31) traff på nitten av tyve spådommer for 2016, men skulle helst ønske året ble annerledes.

Glassklart: – Nå skulle vi hatt litt røykeffekter her, sier Erik Pedersen, årets sannsiger, mens han kikker ned i sitt velfortjente trofé.
Annonse

Spåkula

  • Uhøytidelig gjettelek der alle lesere inviteres til å gjette om fremtiden.
  • Det er syvende år på råd med spåkule. Du kan spå 2017 her.
  • 2016-versjonen hadde ny deltakerrekord, med 1037 innsendte bidrag.
  • Vinneren får – hold deg fast – en spåkule.

– 2016 ble kalt det minst forutsigbare året i moderne tid, og likevel har du nesten alt rett. Du jobber til daglig i et forlag, men har du vurdert å heller starte et firma for å hjelpe profesjonelle sannsigere?

– Jeg drøftet det med en kompis i går, at nå får vi gå Snåsamannen i næringen, finne et kledelig Løkka-navn og sette i gang.

– Du forutså både at Hillary Clinton ikke ble president, og at Donald Trump ble kandidat. Var du allerede da sikker på en president Trump?

– Det var mye motstand mot Trump på det tidspunktet, men jeg følte at motstanden var for svak, og at han traff så mange mennesker at han kom til å komme gjennom. På den andre siden følte jeg at Hillary var upopulær og lite attraktiv som presidentkandidat. Jeg gikk, som mange andre, rundt med et lite, naivt håp om at Bernie Sanders skulle bli kandidat, da tror jeg at en annen president hadde blitt valgt.

– Har du noen spådommer for president Trump i 2017?

– Jeg tror det blir et forferdelig år for klimaet. Det var det verste vi kunne fått, en president som nærmest er klimafornekter og omgir seg med det samme. Og så tror jeg han har en stor jobb å gjøre hvis han skal samle amerikanerne.

– Hva var du mest overrasket over at gikk inn?

– Bent Høies hårsveis! Jeg la merke til at sveisen forsvant en kort periode. Jeg tror han selv savnet den, så da kom den tilbake.

– Har du noen råd til dem som ønsker å spå?

– Da jeg var idrettsutøver i mine yngre dager, hadde jeg en trener som sa at «en gang er ingen ganger», så jeg får gå for å vinne en gang til. Jeg gjorde denne spåkula ganske raskt, og mye på intuisjon. Jeg tror overtenking er veien til å mislykkes.

– Det gjelder å stole på magefølelsen?

– Ja, den er overraskende ofte i nærheten av rett, i alle fall.

– Hvordan går stortingsvalget til høsten?

– Den er vrien. Media tegner et bilde av at vi kommer til å få et skifte, og jeg heller også mot det. Det er sjelden at disse høyreregjeringene overlever mer enn én periode. Men nå har de reddet stumpene gjennom budsjettkaos gang på gang. Jeg tror det blir veldig spennende. Jeg håper på et skifte, det kan jeg vel si, men jeg tør ikke si det for sikkert.

– Det er kanskje et triks for å være en god spåmann, å ikke være for bastant?

– Ja, og ikke være for kategorisk! Men jeg heller for et skifte, 60-40. Men det er langt frem til høsten.

– Bare mellom oss: Har du noen aksjer du har tro på, eller kanskje noen hester på Bjerke?

– Jeg så dette norske selskapet Remarkable, som lager en nettbrettløsning der du kan tegne og skrive. De tror jeg går en stor fremtid i møte. Det kan være et bra sted å starte 2017.

 

Etter at dette intervjuet ble gjennomført, kom det som kjent statsrådskifter, som var det eneste spørsmålet Erik Pedersen hadde feil på. Ettersom opptellingen var spesifisert til 15. desember vil han for ettertiden stå med 19 riktige – selv om det var svært nær full pott.

 

FASIT

For enkle spørsmål ble reddet av et altfor vanskelig år i Morgenbladets gjettekonkurranse.

1.  I år kom det 30 000 asylsøkere til Norge. Vil det komme mer enn 30 000 nye neste år? Nei. Fasit frem til utgangen av november er 3 051. 58 prosent hadde riktig svar.

2. Blir det noen nye statsrådsskifter i løpet av året? Nei. Det ble rokeringer, men de kom etter 15. desember. Vi har imidlertid forståelse for at de 71 prosentene som tok «feil» mener at de, moralsk sett, hadde rett.

3. Blir USAs bombeangrep over Irak og Syria avsluttet? Nei. Senest 8. desember bombet amerikanske fly en IS-konvoi av tankbiler i nærheten av Palmyra i Syria. Bare 11 prosent tok feil.

4. Får Bent Høie tilbake oppoversveisen, altså den karakteristisk strittende panneluggen som i løpet av mai/juni 2015 ble til en sideskill? Ja. Bare 21 prosent hadde dette riktig.

Bildebeviset: Høies oppoversveis er tilbake, 15. november 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

5. Stiller Donald Trump i presidentvalget i USA, enten som vinner av republikanernes nominasjon eller som uavhengig kandidat? Ja. Da vi lagde spørsmålene, var det opprinnelige forslaget «Blir Trump valgt som president», men det ble til slutt endret fordi det virket for usannsynlig. To tredeler av besvarelsene forutså at han ble kandidat.

6. Blir Hillary Clinton USAs neste president? Nei. 79 prosent av dere trodde hun ble det. Den eksklusive eliten som både forutså at Trump ble kandidat og at Hillary ikke ble president, utgjør 14 prosent av besvarelsene.

7. Får president Putins parti økt oppslutning i parlamentsvalget i Russland 18. september? Ja. Opp 4,9 prosentpoeng til 54,2. 78 prosent av dere hadde dette riktig.

8. Kommer NRK til å få et sterkt satiremiljø på høyresiden? (Vi spør Frank Rossavik om fasit.) Nei. Vi gadd ikke engang å spørre Frank. Bare 6 prosent av dere trodde dette ville skje.

9. Har Mannen falt? Nei, selv om spenningen var til å ta og føle på. 89 prosent hadde dette riktig.

10. Får Jon Fosse nobelprisen i litteratur? Nei. Det ble visst en eller annen visesanger fra Amerika. Bare 8 prosent trodde på Fosse.

11. Får partene i Colombias 50 år lange borgerkrig Nobels fredspris i 2016? Ja. Det var riktignok bare én av partene som fikk den, men spørsmålets ånd tilsier ja. En femdel av dere hadde dette riktig.

12. Når Facebook 2 milliarder per tredje kvartal 2016? Nei. Det var 1,79 milliarder aktive brukere per måned, en vekst på 16 prosent fra i fjor. Til gjengjeld økte overskuddet med 160 prosent fra i fjor, opp til 2,4 milliarder dollar i kvartalet. 73 prosent hadde rett.

13. Må Sigve Brekke gå av som Telenor-sjef? Nei. Ikke per 15. desember, i hvert fall. 39 prosent av dere, pluss en styreleder, forventet hans avgang.

14. Avanserer Island fra gruppe F i sommerens fotball-EM? Ja. De nådde kvartfinalen. Bare to femdeler av dere holdt den islandske fanen høyt.

Det var bare ti personer som karet seg over seksten riktige.

15. Blir Gianni Infantino ny president i fotballforbundet Fifa? Ja. 115-88 i andre valgomgang mot sjeik Salman bin Ibrahim al-Khalifa. 55 prosent hadde det riktig.

16. Får Russland lov til å stille med friidrettsutøvere i sommer-OL? Et tolkningsspørsmål, men ja. En generell utestengelse på grunn av dopingskandalen ble vedtatt, men med et unntak som til slutt gjorde at 278 av 389 fikk delta. 23 prosent av dere trodde de ble utestengt.

17. Oppdager vi fremmed liv i universet? Nei. 96 prosent av dere hadde dette riktig.

18. 2015 blir ganske sikkert historiens varmeste registrerte år, meldte nylig den amerikanske væretaten NOAA. Viser målingen for november neste år at 2016 blir enda varmere? Ja. Per 15. desember hadde ikke NOAA sluppet data for november, men frem til oktober var det ny rekord, 0,97 grader celsius over normalen, og en tidels grad varmere enn 2015. 56 prosent svarte riktig.

19. Vil Miljøpartiet De Grønne være større enn SV i gjennomsnittet av meningsmålingene om ett år? Nei. Selv om 77 prosent av dere svarte ja, er SVs novembersnitt 4,3, mot MDGs 2,9.

20. Arbeidsløsheten i Norge er nå på 4,6 prosent, ifølge siste AKU-tall fra SSB. Vil den være høyere på samme tidspunkt neste år? Ja. Siste tilgjengelige tall viser 4,9 prosent – 138 000 arbeidsledige – i denne undersøkelsen. 90 prosent hadde dette riktig.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse