Annonse
00:01 - 02. desember 2016

Aslak Bonde: Hva budsjettkrisen egentlig handler om

Budsjettkrisen dreier seg om noe mye større enn noen tiører fra eller til på dieselavgiften, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Med politiske jordskjelv i USA, og store deler av Europa som bakteppe, er det vanskelig å ta den norske budsjettkrisen på alvor. Det er nesten ikke til å tro at Erna Solberg tar sjansen på å bli kastet som statsminister bare fordi hun ikke får Stortinget med seg på å gi litt ekstra penger til de bilistene som blir rammet av noen tiørers høyere bensin- og dieselavgift. Ekstra uforståelig blir den politiske dragkampen om drivstoffavgifter når man vet at bensin- og dieselprisene hver eneste uke varierer med mange flere tiøringer per liter. Bilister som bor i områder med konkurranse mellom bensinstasjonene, kan mer enn oppveie avgiftsøkningen ved å fylle diesel på søndag i stedet for torsdag.

 

Så er det da heller ikke bilpakke eller drivstoffavgifter den politiske kampen står om. Det som skjer på Stortinget og i forholdet mellom storting og regjering i disse dager, er politisk terrengrydding. Partiene kjemper om sin plass i det politiske landskapet – både om hvilke saksområder som skal være viktige og om hvilke partier som på lang sikt skal samarbeide med hverandre.

Annonse