00:00 - 07. oktober 2016

Redningsaksjon pågår

Det beste en kan si om fredsavtalens knappe nederlag i Colombia, er at det kan tvinge nei-siden til å innse at fortsatt krig er dumt.

Straffrihet og adgang til politiske posisjoner for Farc-medlemmer, noe den colombianske nei-siden var særlig kritisk til. Foto: Getty Images

New York tirsdag 20. september: Colombias president Juan Manuel Santos hadde nettopp hatt et 15 minutter langt møte med statsminister Erna Solberg i FN-bygget og tok seg tid til å snakke med tre norske journalister etterpå. Han smilte bredt og var skråsikker på at kolombianerne ville stemme ja til fredsavtalen som var ferdig forhandlet i august, selv om han hadde respekt for motstandernes kritikk.

«Dette er den beste mulige avtalen. En perfekt avtale er umulig både her og andre steder, og jeg mener vi oppnådde den beste balansen. Jeg er veldig, veldig trygg på at et flertall av folket vil stemme ja», sa han til oss.

Mindre enn to uker senere, søndag 2. oktober, ble fredsavtalen mellom regjeringen og geriljagruppen Farc avvist i en folkeavstemning med et knappest mulig flertall, 50,2 prosent. Bare 54 000 stemmer skilte ja- og nei-sidene, og kun 37 prosent møtte opp for å stemme.

Annonse