Annonse
00:00 - 28. oktober 2016

Lena Lindgren: Systemets stress

Angst er blitt en god forretningsmodell, skriver Lena Lindgren.

Annonse

Overlege Trond H. Diseth kom med en kraftig advarsel sist helg: «Vi har et behov for å komme ut og fortelle hva vi ser på innsiden av sykehusene. Der er det en kraftig økning av innleggelser av unge med stressrelaterte sykdommer», sa han i et foredrag på Lærernes hus, og VG slo alarm på forsiden. Økningen er på 400 prosent på fem år ved Rikshospitalet (se faktaboks). Diseth var provosert: Dette er ungdom som får påvirket sin hjerneutvikling, sin følelsesmessige, kognitive og sosiale utvikling, sa han.

Det går ikke en dag uten at vi leser om «Generasjon prestasjon», «Prosjekt perfekt» og de «flinke pikene». Altså det samme fenomenet i storskala, bare ikke i en ekstremversjon som fører til sykehusinnleggelse. Det er sterk overvekt av jenter i trenden, og den er solid belagt med kvantitative data: Ungdata-undersøkelsen med 60 000 informanter viser at en fjerdedel av unge jenter har depressive symptomer, som for eksempel søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, spiseforstyrrelser. Hva er det med denne generasjonen jenter, er de sveklinger? Ungdom, og jenter spesielt, har jo aldri hatt det bedre enn nå, kan man påstå. Og muligens er påstanden riktig, men den har null forklaringskraft. Som tilstander er stress og angst symptomer, budbringere. Hva bringer de bud om?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse