Annonse

Annonse

09:10 - 28. oktober 2016

Historien om en roman

Det skulle ikke overraske meg om Aftenposten kommer til å avkreve meg en forklaring om hvem jeg har gjort hva med, og hva jeg «bare» har funnet på, skriver Geir Gulliksen om virkelighetslitteraturdebatten. 

Forfatterens svar: I fjor kom Geir Gulliksen med romanen Historie om et ekteskap. Nå forklarer han sitt ståsted i debatten om virkelighetslitteratur, og svarer på Aftenposten-kronikken der ekskona Marianne Bang Hansen skrev at hun føler seg utlevert.Foto: Ellen Lande Gossner

Jeg har vært forfatter i tretti år, og selv om skrivingen min har forandret seg noe, har samtalen om litteratur forandret seg mye mer. Særlig i Aftenposten i høst, der Ingunn Økland driver en kampanje mot det hun kaller «virkelighetslitteratur». Jeg har gjentatte ganger takket nei til å delta i den debatten, fordi jeg opplever den som useriøs. Aftenpostens måte å forsøke å avdekke virkelige hendelser bak romaner på, er spekulativ og utleverende på en måte som skjønnlitteraturen nesten aldri er. Jeg vil ikke delta i den debatten fordi det å ta til motmæle mot disse metodene også blir en måte å legitimere dem på. Jeg vil rett og slett ikke være med og diskutere litteratur på den måten. 

Det var i hvert fall min plan. 

Men en sen kveld fikk jeg en mail fra hun jeg har vært gift med tidligere, med en kronikk som skulle trykkes to dager senere, i Aftenposten, og som handlet om at hun følte seg utlevert av den siste romanen jeg har skrevet, Historie om et ekteskap.

HER !

Annonse