Annonse

Annonse

00:00 - 26. august 2016

Geriljakrig og kjærlighet

19 løslatte fanger i Holmenkollen kan være nøkkelen til fred på Filippinene.

Inn i lyset: Ekteparet Wilma og Benito Tiamzon er ledere for det forbudte kommunistbevegelsen CPP. De ble løslatt fra fengsel for å kunne delta i fredsforhandlingene i Oslo denne uken.

Det er lett å glemme at de to delegasjonene, som nå spøker og sender slengkyss over navneskiltene sine på Holmenkollen Park Hotell, er i væpnet konflikt og har vært det i 47 år. Men så har også representantene for de filippinske myndighetene og landets kommunistgerilja rukket å bli godt kjent – fredsforhandlingene dem imellom begynte allerede på slutten av åttitallet. Det ble laget et rammeverk for en avtale i 1992, men siden da har de formelle forhandlingene blitt brutt og lagt brakk en rekke ganger, sist for fem år siden. Mandag denne uken ble forhandlingene gjenopptatt, og Morgenbladet fikk være med, vandrende på vegg-til-vegg-teppene i gangene på hotellet.

Målet for samtalene er endelig fred mellom filippinske myndigheter og kommunistgeriljaen – og å gjøre slutt på klassesamfunnet, i hvert fall er det planen til kommunistenes delegasjon, som sitter til venstre. Men først skal utenriksminister Børge Brende holde tale. Det er Norge som har invitert hele bunten til en ukes fredssamtaler med utsikt over Oslofjorden.

Alle reiser seg når Brende skrur på konferansemikrofonen.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse