Annonse
00:00 - 26. august 2016

Geriljakrig og kjærlighet

19 løslatte fanger i Holmenkollen kan være nøkkelen til fred på Filippinene.

Inn i lyset: Ekteparet Wilma og Benito Tiamzon er ledere for det forbudte kommunistbevegelsen CPP. De ble løslatt fra fengsel for å kunne delta i fredsforhandlingene i Oslo denne uken.
Annonse

Det er lett å glemme at de to delegasjonene, som nå spøker og sender slengkyss over navneskiltene sine på Holmenkollen Park Hotell, er i væpnet konflikt og har vært det i 47 år. Men så har også representantene for de filippinske myndighetene og landets kommunistgerilja rukket å bli godt kjent – fredsforhandlingene dem imellom begynte allerede på slutten av åttitallet. Det ble laget et rammeverk for en avtale i 1992, men siden da har de formelle forhandlingene blitt brutt og lagt brakk en rekke ganger, sist for fem år siden. Mandag denne uken ble forhandlingene gjenopptatt, og Morgenbladet fikk være med, vandrende på vegg-til-vegg-teppene i gangene på hotellet.

Målet for samtalene er endelig fred mellom filippinske myndigheter og kommunistgeriljaen – og å gjøre slutt på klassesamfunnet, i hvert fall er det planen til kommunistenes delegasjon, som sitter til venstre. Men først skal utenriksminister Børge Brende holde tale. Det er Norge som har invitert hele bunten til en ukes fredssamtaler med utsikt over Oslofjorden.

Alle reiser seg når Brende skrur på konferansemikrofonen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse