Annonse
00:00 - 24. juni 2016

Midt i sjøslaget

Norsk lakseproduksjon skal femdobles innen 2050. Det er umulig hvis ikke oppdrettsnæringen slutter å trakassere forskere, sier Norunn S. Myklebust, administrerende direktør ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Havbråk: Mens det jubles over rekordtall i lakseindustrien, blir det stadig tøffere å være forsker og festbrems. Det er grenser for hvor lenge en forsker orker å ta imot skittkasting, advarer Norunn S. Myklebust, administrerende direktør ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Annonse

– At forholdet mellom dere lakseforskere og oppdrettsnæringen er anstrengt, kom igjen for en dag denne uken. Hvordan blir man «terrorisert» av innsynskrav, slik NRK beskrev det?

– Advokatfirmaet Steenstrup og Stordrange har gjennom våren sendt henvendelser til Havforskningsinstituttet og oss i NINA, hvor de ber om innsyn i flere tusen dokumenter helt tilbake til 1973, etter miljøinformasjonsloven. Formålet med loven er godt, i at den skal gi allmennheten innsikt i hva som ligger til grunn for beslutninger. Men jeg tviler på at den måten advokatkontoret og dets klient har brukt loven på, er i tråd med formålet.

– Hvem står bak dette?

Annonse