Annonse
00:01 - 08. april 2016

Slangen i skatteparadis

Plutselig var det ikke lenger nok å balansere på riktig side av loven. En må ha moral også.

Fra Bjørvika til Panama: Problemet for DNB er at banken, i motsetning til Oljefondet, kan ha lagt til rette for at andre kan bryte loven. Foto: Jeton Kaçaniku
Annonse

En journalistkollega drømte en tid om å opprette spalten «Mitt skatteparadis» i lørdagsmagasinet til Dagens Næringsliv. Jeg ser for meg trivelige betroelser som at «familien vår har holdt til på Jomfruøyene siden farfars tid». Eller: «Luxembourg er mitt paradis!» Hvorfor er det utenkelig at norske rikinger ville stille opp i en slik spalte? Selv om det de drev med var helt innenfor loven?

Lekkasjene fra det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca denne uken viste blant annet at den islandske statsministeren Sigmundur Gunnlaugsson og kona har puttet formuen i et hemmelig selskap som fremmer krav mot de kriserammede islandske bankene, mens delstatlige DNB har hjulpet formuende kunder med å opprette hemmelige postkasseselskaper på Seychellene.

 

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.