00:01 - 08. april 2016

Gjennomtrekkslandet

Panama er et av få gjenværende land som insisterer på å holde på sine finansielle hemmeligheter.

Kunstig vekst: Panama har den høyeste økonomiske veksten av alle land på det amerikanske kontinent, med 6,2 prosent i 2014. Den gir seg utslag i en voldsom byggeboom i hovedstaden, der utlendinger eier 80 prosent av eiendommene. Foto: Carlos Jasso/Reuters/NTB Scanpix

Det så lovende ut i fjor: President Juan Carlos Varela erklærte fra FNs talerstol at Panama ville si ja til å automatisk utveksle informasjon om skattbare formuer med andre land. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) hadde i lengre tid presset skatteparadiser til å forplikte seg til slik informasjonsutveksling. Nesten 100 land, deriblant Sveits og Luxembourg, hadde gitt etter. Innen utgangen av 2015 havnet Panama på listen over land som ville innføre Automatic Exchange of Information.

Men da G20, verdens 20 rikeste land, møttes til toppmøte i Shanghai i februar i år, var Panama strøket av listen. «Vi har oppdaget at Panama ikke har til hensikt å utveksle informasjon i tråd med de standarder OECD har satt på G20s oppfordring», sa Pascal Saint-Amans, OECDs skattedirektør, til avisen Le Monde.

Panamas styrende elite er schizofren, ifølge Richard Koster, en amerikansk forfatter som har bodd i Panama siden 1957. «De vil gi inntrykk av å bo i et land av den første verden, ledet av seriøse mennesker, men vil ikke gi avkall på en kultur som er dominert av svindel og korrupsjon», sier Koster til The Associated Press.

Annonse