Annonse
00:00 - 29. april 2016

En eksplosjon av kassesykler

Mandag lanserer Oslos Byråd et nytt pilotprosjekt, der målet er å flytte varetransporten i hovedstaden fra bil til sykkel. Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, vurderer også å etablere støtteordninger til private som vil kjøpe kassesykler.

Mer effektiv enn varebil: Paris er en av byene i Europa der store kassesykler tar over mye av vareleveringen. Foto: Copenhagenize Design Company
Annonse

Da Oslos rødgrønne byråd i høst lanserte planen om et bilfritt sentrum, kokte det over for sykkelskeptikere over det ganske land. Særlig varetransporten bekymret mange. Senere kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kalte forslaget en Berlin-mur rundt sentrum. Da det samme ble foreslått i Trondheim – som ofte kalles Norges beste sykkelby – ble eiendomsinvestor Ivar Koteng så provosert at «øreflippene glødet», ifølge Adresseavisen. Milliardæren mente forslaget var preget av en politisk korrekthet uten sidestykke, og var sjokkert over at folk «som går på full lønn» kunne holde på sånn.

Men Koteng og Helleland følger ikke med. I byer som Barcelona, Lisboa og Paris ruller hver eneste dag kassesykler i ulike størrelser rundt i gatene. De utfører varetransporten raskere, mer miljøvennlig og billigere enn biler.

– I Barcelona har de flere mikrodistribusjonssentre hvor store logistikkfirmaer laster av varer tidlig om morgenen. Derfra går kassesyklene ut til nabolagene, hele dagen. Det har pågått i fire år, sier den danske sykkelarbeideren Mikael Colville-Andersen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse