Annonse
00:00 - 23. oktober 2015

Overdrevne overdoser

Det stemmer ikke at Norge er Europas nest verste på overdoser, selv om den offisielle europeiske statistikken sier det.

Overdosedødsfall per millioner innbygger: Døde fra overdose kombinert med aids-dødsfall blant rusbrukere, døde fra hepatitt og dødsfall med ukjent årsak. Overdose- og aids-dødsfallene er for aldersgruppen 15–64, hepatitt og ukjent dødsårsak er tall for hele befolkningen. Utregning av professor Helge Waal med 2008-tall fra EMCDDA og Eurostat. Kilde: EMCDDA og Eurostat 2008
Annonse

Det er typisk norsk å dø av en overdose. «Av alle land i Europa er det bare Estland som har flere narkotikadødsfall enn Norge. De andre skandinaviske landene har langt færre narkotikadødsfall enn Norge» skriver Helsedirektoratet på sin nettside. I oktober har de hatt en kampanje på busser og trikker i Oslo som peker på den norske overdosestatistikken. I vår og i sommer publiserte NRK, Aftenposten, VG og P4 saker om hvor dårlig vi ligger an i Europa.

De har alle rett i at tallene er dystre. Vi har hatt rundt 50 overdosedødsfall per million innbyggere. Det europeiske gjennomsnittet de siste årene har ligget rundt 20, ifølge EUs narkotikaovervåkningssenter, EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction). Men ser en på hvordan tallene blir til, er ikke konklusjonen like entydig.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Når den årlige politikkfestivalen Arendalsuka sparkes i gang om noen uker, er det som alltid med et bredt spekter av norske organisasjoner og foreninger på plakaten. Foruten alle…»