Annonse
04:00 - 11. september 2009

Kommentariatet: Listen fortsetter

Annonse

I tillegg til «A-listen» av de fem mest synlige, hyppigst kommenterende kommentatorene, finnes en raskt voksende underskog av kommentarianere. På grunnlag av en litt tilfeldig avstemmingsprosess på Twitter, presenterer vi de følgende:

B-listen (de aspirerende)

Stein Aabø. Journalist i Dagbladet. Nøktern kommentator av Takvam-skolen (twitrer ikke). Høy score blant politikerne – fjerde mest respektert, spesielt på venstresiden. Ingen partipolitisk bakgrunn, men oppgir å ha «hatt sympatier på venstresiden». Twitter: -/Facebook:304

Hanne Skartveit. Politisk redaktør i VG. Datter av forlagssjef Andreas Skartveit, gift med Gerhard Helskog. Bakgrunn fra AUF og Sosialdemokratisk studentforbund. Bar fanen i Einar Gerhardsens begravelse, noe som tyder på at hun følger i VGs lyserøde Versto-tradisjon. Twitter: 588/Facebook: 89.

Elisabeth Skarsbø Moen. Debattredaktør i VG. «Jeg var i unge år medlem av AUF,» skriver hun i VG, men legger til: «Jeg har stemt på flere ulike partier.» Ifølge tidsskriftet Prosa var hun «aktiv i AUF i Møre og Romsdal, og rykket inn som politisk sekretær i AUF under Turid Birkeland». Panelet antar at hun «står på Fellesprogrammet fra 1945, sammen med Versto og Skartveit». Twitter: 797/Facebook: 541.

Hilde Sandvik. Samfunnsredaktør, Bergens Tidende. KrF-mor, Venstre-bestefar. Var medlem av Unge Venstre og Natur og ungdom, og har vært redaktør for nynorskorganet Syn og Segn. Opplyser per sms å ha stemt på fire ulike partier (forhåpentligvis var det ikke ved samme valg). Twitter: 1590/Facebook: 390.

Trine Eilertsen. Sjefredaktør i Bergens Tidende. Scoret høyest av regionmedia-kommentatorene (som vi i hovedstaden – ja, riktig – ser ned på) i 20/20-undersøkelsen. Mange følger henne på Twitter, men hun har få Facebook-venner (hva det enn måtte bety?). Oppvekst i Bærum som datter av en høyrekvinne og en oljemann. Bakgrunn fra Unge Høyre, men hun hevder å ha stemt på tre ulike partier. Twitter: 1570/Facebook: 294.

Frank Rossavik. Samfunnsredaktør i Morgenbladet. Hentet til avisen for (blant annet) å gjøre den mer «profilert i mediene» – noe han oppnådde da Kim Friele omtalte ham som en «intellektuell onanist som skriver arrogant og nedlatende i Morgenbladet.» Pressesekretær i SV (1988–1990) og informasjonssjef i Europabevegelsen (1992–1995). Har skrevet at han vurderer å stemme på to partier, ett på rødgrønt og ett på borgerlig side. Twitter: 1210/Facebook: 343.

Aslak Bonde. Frittstående analytiker som blant annet skriver i Morgenbladet og ABC Nyheter. Tilhører Takvam-skolen (twitrer ikke). Politikerne rangerer ham som femte mest troverdig. Sønn av den konservative pressemann Arne Bonde. Har bakgrunn fra Unge Høyre (1977–1983) og Den konservative studenterforening, men vokter i dag sine synspunkter som om de skulle være hans kjæreste eie. Twitter: -/Facebook: 73.

Erling Rimehaug. Kommentator i Vårt Land som opplyser å ha vært fylkessekretær i Oslo KrF samt medlem av Naturvernforbundet. Har stemt på fire ulike partier.

Klassikerne (nestor-kommentariatet)

Harald Stanghelle. Politisk redaktør i Aftenposten. Politikerne respekterer hans «elegante, klare, objektive og velformulerte kommentarer» (ifølge 20/20) – nest mest respektert etter Takvam. Ifølge Klassekampen er han landhandlersønn fra en pietistisk indremisjonsfamilie i et industrisamfunn «med 53 Høyre-velgere». 13 år gammel gikk han dermed til Høyre og for å melde seg inn. I dag er han gift med Einar Gerhardsens barnebarn, men ifølge Mandag Morgen tror 53 prosent han stemmer borgerlig, bare 22 prosent tror han er rødgrønn.

Olav Versto. Inntil nylig politisk redaktør i VG. Sønn av Ap-mannen Aslak Versto, og barnebarn av Ap-mannen Olav Aslakson Versto. Fire politikere nevner ham som respektert i 20/20s sondering – det er lavt, men høyest av VGs journalister.

John Olav Egeland. Borgerlig bakgrunn som sønn av Morgenbladets («tidvis reaksjonære», ifølge sønnen) kulturredaktør Erik Egeland. Var medlem av SFs ungdomsorganisasjon, og står fortsatt i Sopp- og nyttevekstforeningen. Fanebærer for Dagbladismen.

Helge Simonnes. Sjefredaktør i Vårt Land, ingen kjent partitilknytning.

På vei opp (kommentariatorer som virker unge og friske (men ikke nødvendigvis er det)):

Hege Ulstein. Av de mest kommenterende kommentatorene i det kommentarkåte Dagsavisen. Moren har Ap-bakgrunn (statssekretær), men meldte overgang til SV. Intet politisk rulleblad.

Elin Ørjasæter. E24-kommentator med høy twitrefaktor (3645 følgere). Panelet kaller henne «medierype». Har sagt til Klassekampen at hun «stemte Høyre ved sist valg», men det fikk neppe hennes faste lesere med seg.

Kjetil Bragli Alstadheim. Skarp og sjangersikker (det vil si i sin egen sjanger) kommentator i DN, rangert som sjette mest respektert av politikerne. Bakgrunn fra Natur og ungdom (sekretariatsleder 1987–1989) og redaktør for en anti-EF-bok (1991).

Frithjof Jacobsen. Sønn og sønnesønn av advokater. Forlot Høyre-land for å bli vokalist Biff Malibu i Gluecifer. Til DN har han sagt at han liker Høyre-sympatisør Kjetil Wiedswangs analyser av norsk politikk. Videre: «som journalist var jeg flink til å sette meg inn i nye ting. Men jeg manglet killer-genet. Jeg er en fredelig fyr som vil at alle skal ha det ålreit.» Står han på Versto-linja, eller velger han den i VG obskure «andre retningen» – Michael Grundt Spang-skolen?

Ett-felts-kommentatorer (som sikkert har greie på mye rart, men bare kalles inn når det skal snakkes om ett tema):

Sven Egil Omdal. Mediekommentator i Stavanger Aftenblad, som nekter for enhver partipolitisk tilknytning, men «antar at han kan ha vært medlem av Folkebevegelsen mot EF».

Knut Olav Åmås. Kulturredaktør i Aftenposten. Benekter partitilknytning, men panelet mener han «står på kulturbrevet fra 1945». Har vært medlem av Noregs Mållag, og opplyser at han muligens fortsatt står på deres medlemslister siden regningene fortsetter å komme (de forblir ubetalt).

Kjetil Wiedswang. Kommentator i DN, spesielt utenriks/Europa. Opplyser å ha vært Ap-medlem, Gateavisa-journalist og hedningsamfunn-grunnlegger. Sier han vil stemme Høyre i valget.

Anders Horn. Politisk redaktør i Klassekampen, som kalles inn når det skal snakkes om venstresiden. Bakgrunn fra SU, Press og SV, meldte seg ut i 1997.

Distriktsbaserte kommentatorer (som sikkert også har greie på mye rart, men aldri kalles inn fordi de bor for langt unna):

Stein Sneve. Kommentator i Avisa Nordland. Ingen partitilknytning. Opplyser at han «antagelig vil stemme rødgrønt».

Siri Wahl-Olsen. Politisk redaktør i Adresseavisen. Ingen partibakgrunn, men bakgrunn fra folkebevegelsen mot EU og kvinnefronten.

John Arne Moen. Politisk redaktør i Trønder-Avisa. Bakgrunn som informasjonssjef i Sp, men meldte seg ut i 1995. Vil ikke si hvem han skal stemme på, og opplyser at han er «faen meg ikke helt sikker heller».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse