00:00 - 16. desember 2016

Lovsang til Island

Mette Karlsviks eruptive og fantasifulle fortelling om Island fra forhistorisk tid til i dag blir nesten som to romaner i én.

Menneske og natur: Bekymring over klimaendringer er sterkt til stede i Mette Karlsviks roman. Foto: Ellen Lande Gossner

T. S. Eliot hevdet om Mark Twains Huckleberry Finn at vel er det Huck som står for stilen, men det er elven som gir romanen form. Om det ikke var for Mississippi-elven, ville romanen bare vært en rekke eventyr med lykkelig slutt. «En elv, en stor og kraftfull elv, er den eneste naturkraft som kan bestemme retningen for menneskets reise.»

Elven Varmá sørvest på Island er ingen stor og kraftfull elv, snarere en å, men den har andre egenskaper som er med på å gi Mette Karlsviks roman om Islands historie en slags form. Varmá er en forkrøplet roman, ja, på avstand ser den helst ut som to romaner, men etter at den umiddelbare befippelsen har lagt seg, synes jeg at dens uhørte proporsjoner faktisk gjør den mer interessant enn det jevne norske romanhåndverk.

 

Annonse