Annonse
04:00 - 20. august 2004

Okkupantenes fotoalbum

Nå kan du chatte med soldater i Irak, mens du ser bilder fra livet ved fronten. Logger du deg på, kan du se noen av dem blotte seg også. Artikkelforfatterne har vært på nettet med amerikanske soldater.

Annonse

Bildene fra Abu Ghraib-fengselet sjokkerte en hel verden. Irakiske fanger ble utsatt for tortur og umenneskelig behandling av sine fangevoktere. Det hele ble dokumentert ved at soldatene selv tok bilder med digitale kameraer, som senere ble offentliggjort i all verdens medier.

Amerikanske soldater i Irak tar fortsatt bilder. Noen av disse publiseres usensurert på nettet gjennom soldatenes egne weblogger. Disse bildene viser ikke overgrep tilsvarende de som fant sted i Abu Ghraib, men de oppleves som beslektet fordi de rått og ufiltrert viser oss den amerikanske soldaten slik han fremstiller seg selv. Den digitale teknologien og formidlingen gjennom weblogger har åpnet opp en gigantisk sprekk, der vi nå kan stå og se inn på detaljer av hverandres kropper, handlinger og tanker.

I artikkelen «Mediebilder av – og om – kropper» (Morgenbladet, 25. juni) bruker Berit von der Lippe den polsk-britiske sosiologen Zygmunt Baumans teori om renhetssamfunnet for å sette bildene fra Abu Ghraib-fengselet inn i en sammenheng. Hun ser bildene som skitt som har piplet frem fra en renhetskultur.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse