Annonse
04:00 - 07. september 2001

Vind i seilene for ATTAC-krav

“Innføring av Tobin-skatt, avskaffelse av skatteparadiser og gjeldsslette for de fattigste landene - på alle disse områdene er det fremgang å spore de siste månedene. “

Annonse

Flere av Europas finansministere satte morgenkaffen i halsen sist uke da Frankrikes statsminister Lionel Jospin kunngjorde at han vil at EU skal bli en pådriver internasjonalt for å få innført en avgift på valutatransaksjoner (Tobin-skatt). Samtidig har Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder uttalt at han gjerne ser for seg at Frankrike og Tyskland tar ledertrøyen i debatten om hvordan den globale spekulasjonshandelen kan reguleres.

Etter oppfordring fra Belgia, som nå har formannskapet i EU, skal Tobin-skatten også diskuteres på et møte mellom EUs finansministere ved utgangen av måneden. Finansministrene gleder seg ikke, for å si det mildt. Både Tysklands finansminister Hans Eichel og Frankrikes finansminister Laurent Fabius har ved flere anledninger betegnet Tobin-skatten som utopisk. I Norge er det også slik at toneangivende kretser i Finansdepartementet betrakter dette som urealistisk idé fra utenriksminister Torbjørn Jagland. Men gjennom Utenriksdepartementets utredningsprosjekt «Global styring» er det forventet at Norge snart vil ha en klar posisjon. Jan Bøhler i UD sier til Morgenbladet at dette skal være formulert innen utgangen av 2002.Både ATTAC og andre CSO’er (Civil Society Organisations, også kalt NGO’er) hilser Jospins initiativ velkommen, og ATTAC Frankrikes president Bernhard Cassen skal møte den franske statsministeren i forkant av ministermøtet. Den britiske CSO’en «War on want» uttaler at Frankrike er et nøkkelland for å kunne gjøre ideen om tobinskatten til en politisk realitet, og håper nå på velvillighet fra britiske myndigheter. I følge Den internasjonale oppgjørsbanken (BIS) foregår halvparten av verdens valutatransaksjoner innen EU, hvilket CSO’ene bruker som argument for at en Tobin-sone i EU vil ha positive konsekvenser uavhengig av hva resten av verden gjør.

Tobin-skatt støttes nå av det canadiske parlamentet, den finske regjeringen og et stort antall parlamentarikere i store EU-land; f.eks. 131 i Storbritannia og 170 i Frankrike.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse