Elsters utfordring

<b>Dusør:</B> Komiker Harald Eia mistet nesten nattesøvnen etter å ha jobbet med Jon Elsters kritikk av Distinksjonen på begynnelsen av 1990-tallet. Nå utlover han 100.000 kroner til den som klarer å løse «Elsters utfordring». De to møtte hverandre for første gang forrige uke, over et glass vin og en pengekoffert på Bristol Bibliotekbar i Oslo. Foto: Christina Ulriksen
Dusør: Komiker Harald Eia mistet nesten nattesøvnen etter å ha jobbet med Jon Elsters kritikk av Distinksjonen på begynnelsen av 1990-tallet. Nå utlover han 100.000 kroner til den som klarer å løse «Elsters utfordring». De to møtte hverandre for første gang forrige uke, over et glass vin og en pengekoffert på Bristol Bibliotekbar i Oslo. Foto: Christina Ulriksen

Harald Eia gir 100 000 kroner til den som kan tilbakevise Jon Elsters to innvendinger mot Pierre Bourdieus Distinksjonen.

Norges internasjonalt mest kjente akademiker Jon Elster og landets mest kjente komiker Harald Eia sitter dypt nedsunket i hver sin Chesterfield-stol på ærverdige Bristol hotell. De har bestilt to glass Chablis, på bordet ligger en fransk softcover-versjon av Pierre Bourdieus hovedverk La distinction og en stresskoffert med 100 000 kroner. Kontant i hundrelapper.  
    Og forbipasserende må blunke og se både to og tre ganger for å forsikre seg om at de ser riktig.
    Eia kommer rett fra banken med pengebunken, og Elster må gjette hvor stor plass pengene tar, før han får lov å titte.
    – Mener du oppå hverandre, hvor høyt den vil komme herfra til månen, spør Elster, før han gjør et anslag på skarve 10-15 centimeter med hendene.
    Og selvfølgelig viser anslaget seg å være ganske presist. Eia er imponert. Elster ikke.

Gammelt problem. Det er første gang de to møtes. Eia har lenge beundret Elster. Og Elster var selv en beundrer av Eias Hjernevask-serie på NRK. Begge vet at penger kan løse mange problemer. Og denne pengebunken på bordet er ment å løse det de mener er et 32 år gammelt problem i sosiologiens historie:

Lese mer?

Logg inn/registrer deg dersom du allerede er abonnent, eller kjøp tilgang.

28.04.15 endret vi innloggingsløsning. Har du ikke logget inn siden da må du opprette en ny digital bruker. Dette gjør du ved å klikke "registrer deg" på knappen nedenfor.