Aktuelt

Åpne hjerter, stengte dører

De svenske partiene straffes fordi de ikke har «våget å ta innvandringsdebatten». Det var igjen omkvedet blant norske politikere og kommentatorer, fra høyre til venstre, etter at det svenske regjeringshavariet var et faktum. Påstanden er underlig. Dette sa daværende statsminister Fredrik Reinfeldt i talen som åpnet den svenske valgkampen 16. august i fjor:

Jeg ber det svenske folket ha tålmodighet og åpne sine hjerter for de utsatte vi ser rundt om i verden. Når mange flykter på kort tid, skaper det spenninger i det svenske samfunnet. Men vi har lært oss at mennesker som kommer hit, senere blir med og bygger Sverige sammen med oss. Det kommer til å bli diskusjoner her hjemme om hva dette kommer til å koste. Og jeg vil si rett ut at det kommer til å bli store kostnader. Men jeg vil oppfordre alle til å være solidariske.

Kunne Erna Solberg sagt noe slikt i sin valgkampåpning? Kunne Jonas Gahr Støre? En annen måte å lese forskjellene mellom Sverige og Norge på, er at svenskene har tatt innvandringsdebatten, men konkludert helt annerledes enn de fleste andre i Europa, Norge inkludert. Konklusjonen kan svenskene være stolte av. I møtet med den største flyktningkatastrofen i nyere tid har Sverige tatt imot flere enn noe annet land i Europa, relativt sett. Vel vitende om at det vil koste, både økonomisk og menneskelig.

Reinfeldts tale førte til en ny runde hissig innvandringsdebatt i Sverige, der han ble beskyldt for å løpe Sverigedemokraternas ærend ved å sette flyktningpolitikken i sentrum av valgkampen og stille den opp mot andre velferdsløfter. Også den debatten ble tatt. Gjennom valgkampen ble det tydelig at alle svenske partier minus ett stiller seg bak Sveriges rause flyktningpolitikk. Men at partiene har helt ulike svar på hvordan velferdssamfunnet og flyktningstrømmen skal finansieres.

Man kan være kritisk til mye i den svenske innvandrings- og integreringsdebatten. Men debatten er der. De neste månedene vil den fortsette i en ny valgkamp – i en helt ny parlamentarisk situasjon der Sverigedemokraterna har gjort alvor av sin vippeposisjon. Det virker ganske usannsynlig at partiet ikke vil havne på vippen mellom de etablerte blokkene også etter nyvalget. Like fullt er det fortsatt fullt mulig å stenge døren for partiets innflytelse i parlamentet. Da må de andre partiene åpne andre dører, om det er i form av en storkoalisjon eller en annen avtale som sikrer at Sverigedemokraterna ikke kan stemme ut regjeringen.

IAI

Mer fra Aktuelt