Debatt

Debatt og kunnskapsgrunnlag

«Det ville vært mer bekymringsfullt om myndighetene ikke ønsket å bidra i debatten.»

UTENRIKSPOLITIKK

I Morgenbladet fredag 7. juni svarer utenriksminister Espen Barth Eide på Arena-forsker Helene Sjursens kritikk av Refleksprosjektet. Sjursen er kritisk til at staten leder an i «debatten om norsk utenrikspolitikk».

Jeg deler ikke hennes skepsis. Det ville vært mer bekymringsfullt om myndighetene ikke ønsket å bidra i debatten, og heller ikke møtte sivilsamfunnet til debatt. I mine øyne har Refleksprosjektet bidratt til engasjement og interesse, og det har også bidratt til en åpenhetskultur i UD. Sivilsamfunn og forskningsmiljøer er da heller ikke på noen måte blitt brukt eller utnyttet.

Jeg er mer bekymret dersom konklusjonene av Refleksprosjektet ikke følges opp. Utenrikspolitikken vil utformes i en sterkt endret verden. Konklusjonene fra Refleksprosjektet peker klart i retning av at kunnskap og analyse vil være avgjørende for om Norge lykkes i å føre en effektiv og legitim politikk. La meg derfor foreslå to konkrete oppfølgingstiltak for å styrke kunnskapsgrunnlaget:

Det første gjelder tiltak som kan sikre en bedre fordeling av informasjon og kunnskap. I dag er det (for) stor forskjell mellom den globaliserte verden som utenriksministre, toppolitikere og embetsverk ser, og den mer nasjonalt pregede virkeligheten velgerne og opposisjonen ofte ser. Fordi de to gruppene eksponeres for ulik informasjon, ser de ulike muligheter og problemer.

Mer kunnskap og debatt kan bidra til å utjevne disse forskjellene. Her kan forskningsmiljøene spille en viktig rolle gjennom sitt formidlingsarbeid, men vi kan bli enda flinkere til å nå ut til nye grupper og bringe ulike grupperinger sammen.

For det andre bør det settes i gang en seriøs og langsiktig satsing på forskning om norsk utenrikspolitikk. I Norge har vi mye god forskning om internasjonale forhold, men dessverre er det for lite forskning direkte knyttet til norsk utenrikspolitikk. Det var derfor positivt at Utenriksministeren ønsket en styrking av forskningen på norsk utenrikspolitikk, i Dagsavisen 22. mai. Ved Nupi tar vi denne utfordringen. For å sikre kvalitet, relevans og nytte bør vi jobbe for å styrke samarbeidet mellom politikere, myndigheter, sivilsamfunn og forskning, ikke svekke det, slik Sjursen synes å antyde.

Ulf Sverdrup

Direktør, Norsk utenrikspolitisk
institutt (Nupi)

Mer fra Debatt