Kaster nytt lys på universets mørke hemmelighet

<b>Hånden som rører vuggen: </b>Den siste puslespillbrikken i Standardmodellen er samtidig den første brikken til et helt nytt puslespill. Dette fotoet viser en protonkollisjon i Cern-laboratoriet i 2011. <i> Foto: Cern/Scanpix </i>
Hånden som rører vuggen: Den siste puslespillbrikken i Standardmodellen er samtidig den første brikken til et helt nytt puslespill. Dette fotoet viser en protonkollisjon i Cern-laboratoriet i 2011. Foto: Cern/Scanpix

HIGGS-partikkelen

I juli, i det store auditoriet på Cern i Sveits, kunne vi følge med når unge, entusiastiske mennesker kledd i nasjonale farger jublet da man offentliggjorde oppdagelsen av en ny partikkel, det som kan være Higgs-partikkelen. Higgs-partikkelen kan forklare et av Universets største mysterier: Mysteriet om hvorfor partikler har masse. Higgs-boson er også den siste elementærpartikkelen fra den såkalte Standardmodellen. Da er vel alt forstått? Den siste puslespillbrikken er funnet. Nei, langt ifra, den siste puslespillbrikken i Standardmodellen er samtidig den første brikken til et helt nytt puslespill og med mulig langt flere brikker.

Jubelen fra auditoriumet på Cern er altså todelt. For det første for å feire oppdagelsen av en ny elementær partikkel, den første oppdagelsen av et elementært boson siden oppdagelsen av Z og W ved Cern-laboratoriet i Sveits siden i 1983. En enorm oppdagelse i seg selv så kort tid etter LHC-start. I ukene, månedene og årene framover skal fysikere måle egenskapene til denne nyoppdagede partikkelen.

Lese mer?

Logg inn/registrer deg dersom du allerede er abonnent, eller kjøp tilgang.

28.04.15 endret vi innloggingsløsning. Har du ikke logget inn siden da må du opprette en ny digital bruker. Dette gjør du ved å klikke "registrer deg" på knappen nedenfor.