17:12 - 07. august 2017

Valget dag for dag

Følg valget med Morgenbladet, så slipper du å se på Dagsrevyen.

Morgenbladet følger valget – ikke minutt for minutt, men dag for dag. Vi oppsummerer, analyserer og refererer til de viktigste hendelsene i valget, slik at du kan løfte blikket fra den løpende kjeklingen. Alt blir lagt ut på denne siden, men du kan også abonnere på oppdateringer:

 

Mandag 11. september


Nå er dagen her! Har du stemt? Du kan ennå rekke det!

Her er tre tall å følge med på i kveld:

 • 4.0 – Sperregrensen. Alt tilsier at Venstre og Miljøpartiet de Grønne er faretruende nær grensen, og KrF bør ikke føle seg for trygge, de heller. Hvilken blokk som vinner totalt kan bli avgjort av dette – men venstresiden kan også vinne selv om MDG og Rødt havner under, mens Venstre og KrF går over. Men det må i så fall være fordi…
 • 15 – …Frp egentlig ligger litt bak snittet på de nyeste nasjonale målingene. En stigende form har sendt Frp opp på målingene, men holder det i valget? Den siste uken er de målt til både 12 og 17 – det ene et temmelig dårlig valg, det andre en braksuksess for et populistparti i juniorregjeringsposisjon.
 • 26.9 – Arbeiderpartiet. Havner de ned mot 25 eller opp mot 30?


GJETTELEK: Mange valgvaker der ute har egne gjetteleker for oppslutningen, og jeg kan ikke være dårligere, tenkte jeg. Derfor laget jeg en liten lekemodell i dag. Den bruker bare målingene ute i fylkene, som riktignok er færre enn de nasjonale, men kanskje mer presise. Jeg vekter nyere målinger høyere, og så simulerer jeg valget derfra. Så da legger jeg hodet på blokken, bøyer meg for min egen modell, og tipper:

 • Ap 28.2
 • H 23.0
 • Frp 13.6
 • Sp 10.8
 • SV 6.1
 • KrF 4.8
 • Venstre 4.2
 • MDG 3.9 (faktisk 3.98 !)
 • Rødt 3.3
 • Andre 1.9

Her er det selvsagt særdeles minimale marginer ute og går! Mandatfordelinga blir slik, med distriktsmandater + utjevningsmandater:

 • Ap 51 + 0
 • Høyre 41 + 1
 • Frp 24 + 1
 • Sp 18 + 2
 • SV 6 + 5
 • KrF 4 + 5
 • Venstre 3 + 5
 • MDG 2 + 0
 • Rødt 1 + 0

Og dermed gir min modell 84 mandater til H, Frp, V og KrF, mens den andre «siden» får 85! Det betyr at vi selvsagt er så langt inne i feilmarginland at hele prediksjonen er ren bingo-lotto. Jevnere blir det ikke. Så, er det grunn til å bite negler? Ja, det er det!

ETTER VALGET: Morgenbladet følger opp valget også etter at det har skjedd. I morgen kan du høre analyser med Aslak Bonde og undertegnede i vår podcast. Og vi sender ut kommentarer og analyser så fort de er gjennomtenkte. God valgkveld!

– Sigve Indregard

 

Fredag 8. september


Snart er det over. Jeg lover. Men det er på tide med en liten oppdatering, for nå er det virkelig spennende.

De to avsluttende PARTILEDERDEBATTENE ble avholdt i går og i dag, den siste er akkurat nå ferdig. Det vi først og fremst har lært, er at to timer ÷ (ni partier × fire temaer) = ikke all verden substans. Men forskjellen på TV2s ville sirkus og NRKs hakket roligere tivoli var påfallende. Der den gjennomsnittlige lengden på et innlegg var nær null hos TV2, ble det plass til litt lengre resonnementer hos NRK. Blant annet fikk NRK til en egentlig ganske omfattende bolk om klima. Om du bare skal se en partilederdebatt denne valgkampen, velg NRKs. Eventuelt TV2s partilederdebatt på Snapchat.

NRK lot partilederne holde sluttappell, og dette var det de brukte minuttet sitt til (sånn cirka):

 • KrF: «En velger har valgt oss på grunn av debatten om Downs.»
 • Rødt: «Vi sikret søppelhåndtering i Oslo. Og nå er Rødt nær sperregrensen.»
 • SP: «Vi må bo i hele landet.»
 • AP: «Valget er et verdivalg om menneskesyn, og om man er for eller mot frykt og mistanke. Norge er blitt mer splittet. Arbeid, skole, eldreomsorg og klima er fint.»
 • MDG: «Vi utrydder jordas arter. Det er realpolitikk og fornuft å utrydde oljesektoren. Nei til Frp, løft MDG over sperregrensen.»
 • SV: «Valgkamp er bråkete. Klima og miljø og Lofoten er bra. Rettferdighet, forandring. Change we can believe in.»
 • Venstre: «Ungene er viktigst. Alle skal få veldig gode lærere. Og ingen olje i Lofoten. Og hurra for gründere, flyktninger, liberale verdier og Erna.»
 • Frp: «Vi har sørget for mer politi og tidenes strengeste innvandringspolitikk. Eiendomsskatt er urettferdig. Stem på Frp hvis du er enig med Frp.»
 • Høyre: «Det har vært en vanskelig tid. Men nå er det ny dag i Amerika Norge. Du får trygg ledelse med oss. Hvis du vil ha en sterk regjering som tar Norge fremover må du stemme på Høyre.»


Det kan føles som om valgkampen stort sett har dreid seg om Sylvi Listhaug, meningsmålinger og relativt marginale avsløringer. Notisredaksjonen i Morgenbladet kåret i dag de sju DÅRLIGSTE AVSLØRINGENE. Nummer sju: Erna brukte ikke setebelte på tur i valgkampbussen. Se hele listen her.

Selv om man måtte lete godt i valgkampen for å finne noen som snakket om UTENRIKSPOLITIKK, er det liten tvil om at valgvinneren overtar en verden med en lang rekke behov. Tove Gravdal gir deg en guidet tur (og bare Marvin Hallerakers illustrasjon av valgkampen er verd et klikk på den lenken).

SKOLEVALGET viste to interessante pendelsvingninger hos ungdommen: Etter mange valg der ungdommene har blitt mer og mer som «de voksne», ser det ut til å snu i år. Og over de to siste valgene har ungdommen også flyttet seg klart til venstre. Men hvorfor? Vi dro ut til Alta, Elverum, Fredrikstad, Oslo øst og Oslo vest for å møte førstegangsvelgere.

MORGENBLADET ANBEFALER partivalg på lederplass denne uken, og samme dag kom avisen i etasjen over oss med en slags anbefaling av Venstre. Litt pinlige øyeblikk i heisen, men vi overlevde.

Serien med intervjuer om partienes KULTURPOLITIKK er komplett. Vi avsluttet med Rødt og Frp, og spurte Rødt om de egentlig bare har kopiert Gatas Parlament: «Fred, frihet og alt gratis»

Og her er et kart over målinger – alle disse fire er publisert i dag, hos TV2, ANB, VG og Klassekampen/Nationen. Alle fire gir flertall for AP+SV+MDG+Rødt. Men på flere av dem er marginalene nokså små, og dansen rundt sperregrensen er ikke ferdig for hverken Venstre, KrF, MDG eller Rødt – og SV tør nok neppe å puste ut helt ennå, de heller.

 

Tirsdag 5. september

Oppi alle tv-debatter og nasjonale målinger er det lett å glemme at valget foregår ute i fylkene, og at det finnes helt egne saker som opptar velgerne der. I dag tar vi en liten svipp til distrikene, eller aller mest, Nord-Norge.

FISK står på spill i Nord-Norge. Konflikten handler denne gangen om pliktlevering, som betyr at torsketrålere må tilby minst 80 % av fangsten til anlegg på land i området der det fiskes. Fiskeriminister Per Sandberg presenterte i mars i år en stortingsmelding om å fjerne hele dette pliktsystemet, før han trakk forslaget igjen i juni.

I Troms har SVs Torgeir Knag Fylkesnes frontet et kystopprør mot regjeringen, som fortsatte selv om pliktsystemet ble overlevde, nå som en mer generell og evig aktuell kamp mot at kvoter og ressurser havner i færre trålposer. Opprøret kan se ut til å ha betalt seg på målingene: SV er oppe i 10 og 11 prosent i to målinger denne uken (+4-5 fra sist valg). Men Frp ligger fortsatt et (stort) fiskehode foran i kampen om det siste mandatet fra fylket, med sine 14 prosent. I går møttes Fylkesnes og Sandberg til en severdig debatt hos NRK.


REGIONREFORMEN er også en viktig sak i Finnmark, der folk er nokså lunkne til en sammenslåing med Troms, for dermed å bli en region på størrelse med Serbia – 75 000 km2. Men sentralisering er også på agendaen i Østfold. Den vedtatte region Viken, altså fylkene formerly known as Buskerud, Akershus og Østfold, skal legges i skuffen ved et regjeringsskifte, lover Senterpartiets fremste mann i Østfold.

Kanskje blir det som Aslak Bonde skrev i politisk analyse i Morgenbladet: Kommune- og regionreformen kan føre til at regjeringen taper valget, men sikrer ettermælet.


FLYBASER er en annen hyperlokal sak. Langtidsplanen for Forsvaret, som kom i fjor, ga startskuddet for å legge ned flybasen på Andøya, mens basen på Evenes skal bygges ut. Det følger etter at basen i Bodø ble nedlagt i fjor høst. På kartet er det ikke veldig langt mellom Andøya og Evenes, men det er langt nok – og viktige nok arbeidsplasser – til at det har brutt ut intense trefninger i lokalavisene. Senterpartiet har rykket inn på Andøyas side, og fått laget en rapport som viser at Evenes blir syv milliarder dyrere. Regjeringen står på sitt, og sendte i dag ut to statsråder i Harstad Tidende for å avskjære tvilen. Jeg spår også at Senterpartiet i henholdsvis Harstad og Evenes kommune, som nå arbeider mot å få flyene til Evenes, kan gå inn for en buklanding i valgkampens siste fase.

I BODØ er det god fart i valgkampen, med overskrifter som «Høyre-politiker: – Rødt-retorikk minner om Nazi-Tyskland». Det handler, visstnok, om private barnehager.


TILBAKE I HELE LANDET: I kveld kommer resultatene fra skolevalget. Prognoser basert på et fåtall av skolene tyder på at det blir mest hyggelig for partier som ikke sitter i regjering.

TIL SLUTT: Lurer du på hva du skal stemme? Les Morgenbladets sak om valgets kval, eller ta Djevelens valgomat på nytt. Og lurer du på hva som skjer i målingene? Nederst finner du de nasjonale målingene fra de siste sju dagene, i en liten pakke. Oppsummeringen er ganske enkel: Dette er veldig jevnt, og de få desimalene rundt sperregrensen avgjør mye med tanke på mandatfordelingen – og det er tross alt den som betyr noe til slutt.

Og etter at NRK ikke klarte dette med humor så godt i statsministerduellen, var det befriende å la latteren bryte løs da Ole Torp lokket seerne med at vi skal få se en utspørring av statsminister Einar Gerhardsen.

 

Onsdag 30. august

Tolv dager igjen.

DEKNINGEN av valget i de store mediene har fått kritikk for å stort sett dreie seg om meningsmålinger og Sylvi Listhaug, som var akkurat de temaene jeg skrev om i gårsdagens oppsummering. Så, for å gjøre bot, her er en oppsummering der frontfigurene i partiene – tolket som de som har den mest populære facebooksiden – får sette agendaen. Her er det de ønsker å snakke om, via det siste de har postet:

 • Trine Skei Grande / Venstre: Video av en reise til Stovner for å lære om integrering (med spark til Sylvi Listhaug)
 • Audun Lysbakken / SV: Besøk til Stovner for å lære om integrering (med spark til Sylvi Listhaug)
 • Knut Arild Hareide / KrF: «Integreringsminister søkes», en jobbannonse for å erstatte Sylvi Listhaug
 • Bjørnar Moxnes / Rødt: «Ap faller kraftig» (meningsmåling)
 • Erna Solberg / Høyre: «Min oppfordring etter å ha lest Oddvars innlegg (om selvmord, journ.anm.) er: Se hverandre og ta godt vare på dem rundt deg.»
 • Jonas Gahr Støre / Arbeiderpartiet: «Flott dag i Hammerfest »
 • Sylvi Listhaug / Fremskrittspartiet: Sylvi Listhaug besøkte Rinkeby
 • Rasmus Hansson / Miljøpartiet De Grønne: Fem fredsprisvinnere er mot oljeboring
 • Trygve Slagsvold Vedum / Senterpartiet: «Jeg er klar for ulvedebatt i skogen»


KRITIKKEN AV valgomatiseringen av politikken har fått seg et skudd for baugen. Aftenposten har lansert en slags valgomat som krever mer av leseren, og som gir brukeren overdose av informasjon om hvor partiene plasserer seg. Den er fortsatt ikke fullt så jævlig som djevelens valgomat, da. Den har forresten akkurat passert 50 000 besøkende!


NRK SENDTE en statsministerduell i går, med et vellykket format der spørsmålene kom fra folk i salen. Humorinnslagene var mindre vellykkede, og det som ble aller mest humoristisk var egentlig slutten av «ettersendingen», da NRKs Kyrre Nakkim skulle forsøke å forsvare og forklare vitsene. Det gikk sånn helt passe bra.

Bedre var det i ulvedebatten, der det var kjemisk fritt for humor, men kort tid mellom følelsene. Å «ta folks frykt på alvor» er i det minste en fellesnevner for alle sakene som dominerer valgkampen, enten det er frykt for dårlige målinger, frykt for svenske tilstander eller frykt for ulv.


ET TIPS: I morgen er det verd å få med seg NUPIs utenrikspolitiske debatt klokken 08:00 – eller i opptak. Sannsynligvis blir det både frykt for Trump og frykt for Putin å hente.

Ha et skummelt valg!
 

Tirsdag 29. august

Nå tetner det til, med under to uker igjen. Det er valgsendinger og debatter på alle flater, og i morgen skal du få en oppsummering av hva som skjer med sakene. I dag blir det…

 

Alle nasjonale meningsmålinger i august (frem til 28. august), fordelt på partiene. 

MÅLINGER! For det måles og måles. I dag tenkte jeg vi kunne zoome litt inn på partiene for å se nøyere på hvem som går frem og tilbake. Her vises altså nasjonale målinger i august, med 95 % konfidensintervaller. Skalaen er ulik for hvert parti. Basert på dette er det mulig å si at

 • dataene peker med ganske stor sikkerhet på at Aps nivå er under 30 prosent;
 • at Frp neppe er helt ned mot ti-elleve prosent;
 • at også KrF reelt er i fare for å havne under sperregrensen;
 • at SV per nå ser ut til å ligge noe over sperregrensen.Som vanlig er det mer interessant ute i fylkene.

 • Arbeiderpartiet ble målt til 35 prosent i Hedmark. Sist Ap var der nede i slike tall i et valg i Hedmark var i… 1924, da de endte med 22,5 %. Det valget endte som kjent med at Johan Ludwig Mowinckel, fra Venstre, fikk fortsette som statsminister. Arbeiderpartiet hadde året før valget meldt seg ut av Komintern, og den sovjetlojale fraksjonen brøt ut og dannet Norges Kommunistiske Parti.
 • Sentio målte Senterpartiet til 30 prosent i Hedmark i juni, mens de nå er på 22. Det er stadig en hel del opp fra forrige valg, da de fikk 10 prosent.
 • InFact målte at De Grønne, Rødt og Senterpartiet ligger an til å stjele mandater fra Ap og H i Akershus – for Rødts del med en solid seksdobling av oppslutningen siden 2013.
 • Og to målinger i Nordland viste at det plutselig er et rotterace om det siste mandatet, mellom SV, Ap og H.


 

Konfidensintervaller og trendlinje i alle nasjonale målinger, fra rett etter forrige valg og til 29. august.

NÅR VI SER på målingene slik som i grafikken over, kan man spørre seg om det er strengt mot Ap å si at de faller. Men hvis vi ser utviklingen helt fra forrige valg, ser vi hvorfor også Arbeiderpartiets folk er ganske stresset nå. «Tennene» til konfidensintervallene har begynt å berøre hverandre: (Men det er grunn til å minne om at de aller, aller fleste målinger fortsatt gir et flertall for regjeringsskifte.)NO GO FOR NONSENS: Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) dro i dag til den innvandrertette forstaden Rinkeby uten Stockholm i dag, for å lære av hennes svenske kollega, ifølge Listhaug selv. Til VG sier hun at hun har ønsket å reise lenge, men det var først nå, i innspurten av valgkampen, at det passet. Men den svenske migrasjonsministeren Helene Fritzon trakk seg i siste liten fra avtalen, da hun mente Listhaugs besøk var et valgkampstunt. Hun beskrev også Listhaugs påstand om at det finnes 60 såkalte no-go-soner for «nonsens» i en e-post til VG.

 

Torsdag 24. august


FØRPREMIERE: Det har skjedd noe med valgomatene. Før var de underholdning, nå er de blodig alvor. Så vi bestemte oss for å lage en som tar det hele ned til Helvetes dyp. Prøv Djevelens valgomat – den eneste på markedet som forsøker å snakke deg vekk fra å stemme.


MÅLINGER: Jeg har gitt opp å finne ut rytmen til disse meningsmålingene. På tirsdag skrev jeg at det var litt tidlig å si definitivt at Ap hadde en nedgang. Nå er det lov. Tre nasjonale målinger i dag, der Ap får 25-30, 25-30 og 24-30, inkludert feilmarginene. Da er det høyst sannsynlig at den virkelige oppslutningen er under 30 prosent.

Hvordan skal man forstå alle disse målingene? Vel, ikke konsentrer deg om disse sakene om «nå er MDG på vippen», «nå er Rødt inne», og så videre. Det skiller altfor lite rundt sperregrensen til at det gir mening å telle opp mandatene slik. Men legg merke til når partier flytter seg signifikant, slik Ap har gjort de siste par ukene.

Jeg tror i hvert fall det er trygt å si at vi sjelden får se valg der hver eneste stemme har så stor sjanse til å endre utfallet som i dette. Det skyldes både at veldig mange stemmer er involvert i kampen om sperregrensen, men også at de fylkesvise målingene viser jevne løp om de siste mandatene i mange fylker.


MOT MENNESKERETTIGHETER: Sylvi Listhaug får mye kritikk for utspillet om å revurdere menneskerettighetene til asylsøkere, i praksis å fengsle og internere folk med avslag. Dette er ikke akkurat nye tanker fra Frp: Ideen om «lukkede mottak» har vært politikken deres lenge. Og da regjeringen og de to støttepartiene gikk inn for asylforliket i 2015, var det siste punktet formulert slik:
 

18. Internasjonale konvensjoner er mindre tilpasset dagens situasjon enn den tid da de ble skrevet. For at både det internasjonale samfunnet og Norge skal være best mulig rustet til å håndtere store migrasjonsbølger, ber Stortinget regjeringen om å ta et internasjonalt initiativ til en gjennomgang av internasjonale konvensjoner, for at disse i bedre grad kan tilpasses vår tids flyktningsituasjon.

Men det er selvsagt noe drøyere å bare slutte å følge reglene, i stedet for å jobbe for å endre dem. Listhaug kobler også forslaget sitt til terrorsikring. Selv om asylsøkere står for en temmelig liten andel av terroren i Europa, har det vært noen tilfeller i 2017: Den siktede i forbindelse med lastebildrapene i Stockholm, og en av de tre siktede i London Bridge-angrepet i juni var i denne kategorien. Det samme gjelder en mistenkt i forbindelse med knivstikkingene i Åbo forrige uke, som politiet nå etterforsker som terror.


Og i morgen er det ny utgave av Morgenbladet. Det blir en hel del politikk, så det er bare å glede seg. Eller lese det øvrige innholdet. Det er også lurt, i blant.

Tirsdag 22. august


OLJESTØTTEN er ikke noe man rokker ved i utide i norsk politikk, i hvert fall den delen av norsk politikk som heter Arbeiderpartiet og Høyre. Men Marianne Marthinsen, som er finanspolitisk talskvinne for partiet, skapte rabalder ved å si dette i en debatt:

– Det er på sin plass å ha en løpende diskusjon om hvor stor risiko staten faktisk skal ta i letefasen.

Du er tilgitt hvis du ikke syns dette ser ut som et linjeskifte og et radikalt brudd med tidligere tider, men det er faktisk et nytt skritt: Arbeiderpartiet har aldri åpnet for en debatt om statens skal subsidiere og garantere for oljeselskapenes leting etter olje og gass. I dag har hun forsøkt å putte ånden tilbake i flasken og gassen tilbake i brønnen, ved å si at det ikke er «en aktuell diskusjon».

Kanskje er det snakk om en såkalt «prøve(gass-)ballong», der Arbeiderpartiet forsøker å lære mer om reaksjonene ved å innta en mer kritisk holdning til olje- og gassnæringen. Det er ingen tvil om at partiets manglende troverdighet på klima- og miljøpolitikk gjør at de lekker velgere til SV, Rødt og De grønne, men den etablerte sannheten i Ap har vært at antallet velgere i petroleumsindustrien er så mye større. Oljeminister Terje Søviknes var også raskt ute med å si at Marthinsens åpning for å ha en diskusjon setter «tusenvis av arbeidsplasser i fare». Så ikke kom her og si at ord ikke har stor makt!


THERESE JOHAUG ble i dag dømt til å stå over OL, og dermed blir vi andre dømt til å lese og høre så mye, mye mer om denne saken. Basert på erfaring, kan det komme til å vare. Kanskje vil vi huske dette som det store Johaug-valget. Statsminister Erna Solberg var i det minste kjapt ute med en facebookmelding som ga Johaug ett avsnitt støtte og ett avsnitt «streng og rettferdig». Foreløpig har ingen partier slengt seg på Halvard Flatlands krav om norsk boikott av hele OL.


MENINGSMÅLINGENE siden den 13. august og utover viser ingen veldig klare tendenser, selv om kommentarene i de fleste avisene ser ut til å forutsette at Arbeiderpartiet er «i fall».

En måling for Oslo, trykket i Klassekampen mandag, har vekket oppsikt. På denne raser Venstre ned til 2-5 prosent, mens SV  og Rødt er like store som Fremskrittspartiet. Om tallene i målingen ble valgresultatet, og Venstre havner under sperregrensen, ville Trine Skei Grande stå uten stortingsplass (men her er det viktig å si at dette ikke bare er litt innenfor feilmarginene – Grande trenger bare et par tidels prosentpoeng for å være inne).

En interessant detalj, for oss valgnerder, er at Rødt kniper mandatet fra Venstre på grunn av det såkalte styringstillegget. Denne regelen gjør det ekstra vanskelig å få inn et førstemandat, fordi stemmetallet først deles på 1,4, i stedet for 1. Om det revolusjonære Rødt får ekstra mandater på grunn av et tillegg som skulle sikre stø styring, er det kanskje på tide å kalle det noe annet. «Skatt på å være liten»?

PS: Vi har pusset opp og satt i stand den rustne gamle valgomaten vår fra 2013, der du kunne finne ut hvilket parti du tilhører – blant partiene som ikke eksisterer ennå. Prøv den her.

 

Fredag 18. august

I dag hadde lederne av ungdomspartiene sin debatt i Arendalsuken. Den  «voksne» utgaven av denne debatten var kaklete og full av avbrytelser, som utdypet i dagens Morgenbladet. Jeg så derfor på ungdommene med stoppeklokke og notatblokk.

Ungdomsdebatten var til sammenligning direkte behagelig – full av hele resonnementer og med temmelig få fri for avbrytelser. (Det var dog litt mindre behagelig at lydanlegget i Arendal gjorde at alle ungdommene ropte inn i mikrofonene sine.)
 

Taletid i ungdomsdebatten

 1. UH (M): 737 s / 12 innl.
 2. AUF (M): 591 s / 14 innl.
 3. RU (K): 432 s / 4 innl.
 4. KrFU (K): 412 s / 8 innl.
 5. FpU (M): 393 s / 9 innl.
 6. UV (M): 339 s / 8 innl.
 7. SU (K): 209 s / 5 innl.
 8. GU (K): 242 s / 3 innl.
 9. SpU (K): 145 s / 4 innl.

Jeg registrerte tolv tilfeller av at en paneldeltaker avbrøt en annen. Elleve av dem var fra mennene i panelet. De avbrøt imidlertid stort sett hverandre, disse mennene. Mennene var i mindretall – 4 mot 5. De tok imidlertid en veldig stor porsjon av taletiden: Hver mann snakket i gjennomsnitt 8 minutter og 35 sekunder, mens hver kvinne fikk 5 minutter og 8 sekunder. Unge Høyres Kristian Tonning Riise vant taletidkampen med sine 12 minutter og 17 sekunder, mens Senterungdommens Ada Arnstad fikk 2 minutter og 25 sekunder. Tonning Riise var også den som avbrøt flest ganger. Mennene fikk ordet av ordstyrerne 35 ganger, mot kvinnenes 24. Kvinnenes snittid ble langt på vei reddet av at Rødts Linn-Elise Øen Mehlen og KrFUs Ida Lindtveit klamret seg til ordet og holdt noen skikkelig lange (og gode!) innlegg.

En innvending mot denne kritikken er at tre av mennene leder de tre største partiene, som står for to tredjedeler av stemmene i valget. Det ble likevel en påfallende forskjellsbehandling, også fordi Unge Høyres og AUFs ledere, som hadde ordet desidert mest, brukte den til en god del gjentakelser og flikking på de samme poengene.

Debatten var best når ungdomspolitikerne slapp å snakke om ungdomssaker. Debattene om olje, rus og sykelønn (altså, dette var tre ulike temaer, selv om denne trioen høres ut som en god undertittel for en samtidsroman om Norge) var gode, nyanserte og relativt kunnskapsrike. De snakket til og med om prioriteringer!


Det er fredag, og ny utgave av Morgenbladet. Få med deg dette portrettet av Jonas Gahr Støre. Ståle Wig og fotograf Christian Belgaux har fulgt Støre et halvt år, og konkluderer med at for å bli statsminister, må han først vinne over seg selv.

Det er også mye annet godt stoff om politikk i dagens utgave av Morgenbladet:

God helg!
– Sigve Indregard

Onsdag 16. august

26 dager igjen! Valgkampens debatter spriker litt i alle retninger akkurat nå, så dette blir mer smaksprøver enn en helt komplett oppsummering.

Sortering. Debatten om sorteringssamfunnet og Downs syndrom har gått høyt, også i Morgenbladet, denne våren. Vi benyttet muligheten under Arendalsuken til å tromme sammen et kompetent panel: Kristin Halvorsen, Aksel Braanen Sterri, Olaug Bollestad (KrF), Freddy de Ruiter (Ap) og Frode Hestnes (Frp). Det ble en ganske spiss debatt: «Du er helt på jordet, verdimessig», ble for eksempel ytret. Se hele debatten her. Eller benytt muligheten til å få oversikt over debatten på morgenbladet.no.
 

Skole. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skrev nylig, i Morgenbladet, et kraftig angrep på Arbeiderpartiets manglende oppfinnsomhet i skolepolitikken. I dag lanserte Ap diger matpakke full av godsaker for skolen (om du spør Ap), eller en skuffende oppramsing av selvfølgeligheter, om du spør de andre. I det minste kan vi vel si at noen av punktene er mer konkrete enn andre, fra «kommunene skal være gode skoleeiere» til «3000 nye lærere» (som egentlig er 2000, visstnok). Les Aps versjon her.
 

Vestavind. Selv om det er vi som er i valgkamp, drukner det meste litt i amerikansk politikk om dagen. SVs Snorre Valen har i dag dratt frem en kronikk Erna Solberg skrev forrige uke, om høyreekstremisme, der hun skriver at «høyreekstreme og nynazister har mye til felles med ytre venstre». Ingen reagerte forrige uke, men etter at Trump blir hudflettet for uttalelser som på overflaten ligner, dukker det frem igjen nå. Les kronikken, og døm selv.
 

Målinger. Tre nasjonale målinger har tikket inn siden sist. De to første var oppsiktsvekkende på hvert sitt vis: TV2/TNS målte Rødt over sperregrensen, for første gang noen sinne på en meningsmåling. NRK/Norstat målte samme dag at Ap hadde falt seks prosentpoeng siden juni, ned til 27. I dag kom en som er bestilt av Arbeiderpartiet, som viser at Arbeiderpartiet gjør det bedre. Inntil videre tar vi denne med en klype salt.

Dette er en god anledning til å ta frem Morgenbladets usikkerhetskart. Våre konkurrenter elsker punktestimatet, altså det altfor nøyaktige tallet, med en desimal, som skaper oppslag hver gang det rikker seg. Vi vil heller vise frem usikkerheten. En måte å se den på, er å vise konfidensintervaller på 95 prosents nivå. Definisjonen av dette intervallet er at dersom vi gjentok målingen mange, mange ganger, ville 95 prosent av konfidensintervallene vi lager omfatte den riktige oppslutningen. Her er kartet med de to målingene fra i går. Legg merke til at intervallene for Rødt ikke overlapper, og at flere av partiene er langt fra hverandre på akkurat disse to målingene. Det forteller oss at man skal være veldig forsiktig med å trekke konklusjoner – både den ene og andre veien.


Mandag 14. august

Partilederdebatt! Og sjokk & vantro, det skjedde ikke noe veldig overraskende og nytt. Ni partier i panel skaper en merkelig dynamikk. Som forutsett ut fra partilederforedragene, kommer både innvandring (under sitt eufemistiske nom de guerre «norske verdier») og profitt i velferden til å bli gjengangere i valgkampen. Alle var flinke, så det blir kosetime i morgen. Et mulig unntak for Erna Solberg, som hadde ordet påfallende sjelden. Kanskje er det en avspeiling av strategien hun har valgt i regjering, eller så var det programledernes valg.

En måling som ble publisert rett etter forrige e-post, viste en klar nedgang for Ap, med et estimat på 28 prosent. Det er oppsiktsvekkende lavt: Valgresultatet i 2013 var 30,8. Det er bare en måling, men noe å følge med på. Med feilmarginer: Ap 26-31, H 22-27, Frp 11-15, Sp 8-12, SV 5-8, KrF 3-6, MDG 2-5, V 2-5, R 1-3.

Arendalsuken er i gang. Ifølge en kommunikasjonsrådgiver må man være der for å være «relevant». Det skyldes at alle kommunikasjonsrådgiverne er der. Men uansett: Det er en god anledning til å lese om igjen Håkon Gundersens rapport fra Arendals underliv.

I det store og stadig uutholdelige slaget om norske verdier er det også to nye godbiter (eller harske julekaker, alt ettersom). Sylvi Listhaug fikk komme tilbake en gang til på Politisk kvarter for å få svare på om hun ville beklage imamslikke-uttalelsen fra sist. Det ville hun ikke, men satte ny rekord i å si «det gikk en kule varmt» mange ganger. Og Carl I. Hagen ble altså mannen som skar gjennom og sa at a) innvandrerne har ikke forandret norske verdier og b) denne debatten handler egentlig om innvandring. Alt dette «fra solstolen i Spania».


Fredag 11. august

Hva har skjedd i valget? Jo, først og fremst et nytt Morgenbladet, med mye stoff om norsk politikk. Få med deg Mohamed Abdi om Sylvi Listhaugs dobbeltmoral, forsknings-Torbjørn Røe Isaksen på baksiden, kritikk av skole-Torbjørn Røe Isaksen på debattsidene, Aslak Bonde om miljøpartienes strategi, og Lasse Midttun om verdikampen:

Miljøpartiet De Grønnes Eivind Trædal hevdet at norske verdier må «beskyttes fra de som vil ivareta norske verdier». Det er både fiffig og flott og minner oss om at toleranse er en så viktig verdi at man faktisk ikke kan tolerere de intolerante. Eller de som faktisk tolererer intoleranse. Og heller ikke de som tolererer de som tolererer intoleranse, selvsagt. Problemet er at det raskt blir tomt for folk.

Og selvsagt Runar Døvings utrettelige, politiske kamp for å få matpakken inn på den politiske menyen!

Partilederforedragene er nå ferdig for i år. Det er også de to siste kommentarene i serien, om henholdsvis Arbeiderpartiet…

Denne kritikken, at forskjellene mellom Ap og Høyre er små, biter ikke. Den er heller ikke presis. Det høres smått ut når valgkampen raser ned i detaljer om lærlinggarantier, antall dager man kan være midlertidig ansatt, detaljene i Nav-tilbudet til unge uføre, og så videre. Men mot denne anklagen har begge sidene gode innvendinger. 

…og om SV, hvis håp er en fallende Støre:

Med Arbeiderpartiet ombord på kulturskuta får nok ikke Lysbakken viljen sin: Slaget kommer blant annet til å stå om imamslikking og vafler. Man skal likevel ikke se bort fra at en god del vil søke seg til SV – for å slippe unna.

Ellers har det også skjedd litt utenom Morgenbladet:

 • Bjørnar Moxnes var førstemann på P2s partiledergrill.
 • En meningsmåling i Vest-Agder sender Høyre og Frp tilbake til sammen ti prosentpoeng sammenlignet med valget i 2013. Det meste av dette slukes av Senterpartiet. Om målingen er riktig blir det et ekstremt tett race mellom Arbeiderpartiet (22), Høyre (21) og Senterpartiet (11) om det siste av fem distriktsmandater fra fylket.
 • Og siden vi først gikk inn i intrigene mellom KrF og Frp i går, får vi følge opp i dag, og håpe at det slutter her. Knut Arild Hareide og Erna Solberg «skværet opp» med tekstmeldinger, som ble lagt ut som skjermdumper, Skam-style, på erna.no. Dette nettstedet anbefales for øvrig varmt til alle som elsker at førti- og femtiåringer forsøker seg på å «tale ungdommens språk».

Torsdag 10. august

To nye kommentarer til partilederforedragene i dag. Senterpartiet først, som tross sitt rykte er ganske ulike Frp:

Både Frp og Sp er mot for mye sentralisert statsmakt. Men Frp er mot for mye stat på bekostning av private rettigheter. Sp er bare mot for mye stat på bekostning av makt til kommuner (og ulvejegere).

Og Miljøpartiet de grønne, som «shoots for the moon»:

I en annen sekvens siterte hun Apollo 14-astronauten Edgar Mitchell: «Fra der ute virker internasjonal politikk så smålig. Du får lyst å ta en politiker i nakkeskinnet og dra ham en kvart million miles ut og si: ‘Se på det, din drittsekk’». Det er en noe annerledes månelanding enn Stoltenbergs havarerte karbonfangende gasskraftverk. Det er måneblikket MDG tror de kan tilføre norsk politikk: Sunt astronautvett, et perspektiv som er større, mer moralsk, mer langsiktig, og renere, mer idealistisk. 

Andre nyheter:

 • Den tredje målingen i august ble publisert i dag, av Opinion/ANB. Snittet av disse tre gir, i prosent, Ap 31, H 25, Frp 13, Sp 11, SV 5, KrF 5, V 3, MDG 3, Rødt 3. Vippingen rundt sperregrensen er så langt helt avgjørende for utfallet.
 • Dette er bare retorikk og ikke politikk, men likevel: Erna Solberg mente at Sylvi Listhaugs utspill om at Knut Arild Hareide sleiket en imam oppetter ryggen «ikke hører hjemme i en norsk valgkamp». Utspillet vil bli uttransportert og returnert dit det kom fra.
 • Slik denne feiden utvikler seg er det dessverre nødvendig å følge spillet om regjeringsalternativer litt nøyere. Spørsmålet er i grunn hvor mye Nydalen-gjengen sprekker opp før valget, og om Solberg kan lime dem sammen igjen. NRK melder at KrF ikke vil stille opp sammen med Høyre, Frp og Venstre for å feire Nye veier AS. Det er mulig Hareide var opptatt med uransakelige veier. Samtidig er Venstre målt jevnt til tre prosent i tre målinger, mens KrF er på 5, 5, og 6 – slik at Høyre og Frp per nå kan se svært langt etter å danne regjering uten støtte av KrFs omlag ti mandater.

Og ikke glem kveldens partilederforedrag! Det er røddag på Litteraturhuset: Audun Lysbakken (17:00) og Hadia Tajik (19:00) avrunder hele runden.


Onsdag 9. august

To partilederforedrag i dag (med null partiledere, men likevel): Senterpartiet og Miljøpartiet. Analyser og kommentarer kommer i morgen.

Ellers har valgdagen hatt to høydepunkter, eller bunnoteringer, alt ettersom. Debatten mellom Knut Arild Hareide og Sylvi Listhaug i Politisk kvarter på NRK spant videre på Hareides tema fra partilederforedragene, nemlig at de kristne verdiene og de norske verdiene er to høyst ulike ting. Det utartet seg til nokså harde slag. Hareide fikk mest taletid av NRK, men Listhaug passet på å få sagt sitt i sin taletid. Her fra 13.30, et realt retorisk tjuvtriks:

HAREIDE: «Våre kristne verdier, ja, de kommer fra Midtøsten! Det er et paradoks. Vi kan ikke se på de kristne verdiene som noe som har vært der og alltid er det samme. De er ikke en museumsgjenstand. Jeg har utfordret Listhaug på sak etter sak på kristne verdier…»

LISTHAUG: «De verdiene du kaller museumsgjenstander, er for meg det viktigste i verden. I store deler av verden er det ufrihet. Vi tar våre frihetsverdier for gitt.»

Den andre hovedattraksjonen var statsministerduellen mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. De to sluggerne fikk lov å snakke om detaljer og teknisk politikk. Uenighetene var, for å si det pent, velkjente og små. Som naturlig er, diskuterte de ikke temaer som innvandring eller klima – der er det ikke mye uenighet å hente. I tabloidene ble det utropt vinner av duellen, men det er helt meningsløst. Ingen kan ha blitt overbevist den ene eller andre veien av dette.

Ingen nye meningsmålinger i dag.


 

Lørdag 5. august:

Nytt i dag er kommentaren om partilederforedragene til KrF og Venstre:

«Til sammen ble de to foredragene en oppvisning i hvordan ideologi fungerer. Ideologier er ikke en meny av politiske svar, men et prisme for å bryte problemene man ser i verden ned til prinsipper»


Fredag 4. august

Mye valgstoff i ukens Morgenbladet!

Ill.: Kristian Krogh-Sørensen

Men partilederforedragene ruller også videre. Vi har to ferske kommentarer, om Rødts og Frps partilederforedrag. Om Rødt:

«To ytre omstendigheter har gjort at Bjørnar Moxnes, uten å havne i for store problemer, kan stå for det revolusjonære uten at tankene ledes til giljotiner og sovjetiske matkøer.» (Les hele)

Om Frp:

«I undersøkelser er det vanskelig å spore noen nedgang i oppslutningen om de liberale verdiene. Men det er et oppsving i følelsen av at de er under press. Nå er ikke Siv Jensen akkurat alene om denne analysen lenger. Alle de største partiene har meldt seg på, med vaffeljern og stengte grenser. Det blir interessant å se hvor langt de vil gå i denne valgkampen for å beholde ‘ledertrøyen’.» (Les hele)

I dag holder KrF og Venstre sine partilederforedrag. Se dem her: Venstre, KrF.


Torsdag 3. august

Ill.: Kristian Krogh-Sørensen

To nye foredrag i dag: Rødt og Frp.

Les også den ferske kommentaren til Torbjørn Røe Isaksens foredrag:

«Foredragets eneste valgløfte hadde negativt fortegn: Ingen flere velferdsreformer! Og slik er det å være konservativ, i regjering, i verdens rikeste land. Det er veldig mye å konservere. Det er kanskje forklaringen på hvordan Høyre kan sitte så rolig i en regjering som jevnlig blir rystet av dype politiske konflikter mellom partner Frp og støttepartiene i sentrum: De mener rett og slett ikke så mye.» 


Onsdag 2. august

I dag begynner partilederforedragene, med Høyre (riktignok ikke med selve partilederen). Se Torbjørn Røe Isaksens foredrag her

Meld deg på e-postliste og få oppdateringer om valget rett i postkassen (2-5 ganger i uken):

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse