Annonse

Annonse

17:12 - 07. august 2017

Valget dag for dag

Følg valget med Morgenbladet, så slipper du å se på Dagsrevyen.

Morgenbladet følger valget – ikke minutt for minutt, men dag for dag. Vi oppsummerer, analyserer og refererer til de viktigste hendelsene i valget, slik at du kan løfte blikket fra den løpende kjeklingen. Alt blir lagt ut på denne siden, men du kan også abonnere på oppdateringer (2-5 e-post per uke):

Mandag 14. august

Partilederdebatt! Og sjokk & vantro, det skjedde ikke noe veldig overraskende og nytt. Ni partier i panel skaper en merkelig dynamikk. Som forutsett ut fra partilederforedragene, kommer både innvandring (under sitt eufemistiske nom de guerre «norske verdier») og profitt i velferden til å bli gjengangere i valgkampen. Alle var flinke, så det blir kosetime i morgen. Et mulig unntak for Erna Solberg, som hadde ordet påfallende sjelden. Kanskje er det en avspeiling av strategien hun har valgt i regjering, eller så var det programledernes valg.

En måling som ble publisert rett etter forrige e-post, viste en klar nedgang for Ap, med et estimat på 28 prosent. Det er oppsiktsvekkende lavt: Valgresultatet i 2013 var 30,8. Det er bare en måling, men noe å følge med på. Med feilmarginer: Ap 26-31, H 22-27, Frp 11-15, Sp 8-12, SV 5-8, KrF 3-6, MDG 2-5, V 2-5, R 1-3.

Arendalsuken er i gang. Ifølge en kommunikasjonsrådgiver må man være der for å være «relevant». Det skyldes at alle kommunikasjonsrådgiverne er der. Men uansett: Det er en god anledning til å lese om igjen Håkon Gundersens rapport fra Arendals underliv.

I det store og stadig uutholdelige slaget om norske verdier er det også to nye godbiter (eller harske julekaker, alt ettersom). Sylvi Listhaug fikk komme tilbake en gang til på Politisk kvarter for å få svare på om hun ville beklage imamslikke-uttalelsen fra sist. Det ville hun ikke, men satte ny rekord i å si «det gikk en kule varmt» mange ganger. Og Carl I. Hagen ble altså mannen som skar gjennom og sa at a) innvandrerne har ikke forandret norske verdier og b) denne debatten handler egentlig om innvandring. Alt dette «fra solstolen i Spania».


Fredag 11. august

Hva har skjedd i valget? Jo, først og fremst et nytt Morgenbladet, med mye stoff om norsk politikk. Få med deg Mohamed Abdi om Sylvi Listhaugs dobbeltmoral, forsknings-Torbjørn Røe Isaksen på baksiden, kritikk av skole-Torbjørn Røe Isaksen på debattsidene, Aslak Bonde om miljøpartienes strategi, og Lasse Midttun om verdikampen:

Miljøpartiet De Grønnes Eivind Trædal hevdet at norske verdier må «beskyttes fra de som vil ivareta norske verdier». Det er både fiffig og flott og minner oss om at toleranse er en så viktig verdi at man faktisk ikke kan tolerere de intolerante. Eller de som faktisk tolererer intoleranse. Og heller ikke de som tolererer de som tolererer intoleranse, selvsagt. Problemet er at det raskt blir tomt for folk.

Og selvsagt Runar Døvings utrettelige, politiske kamp for å få matpakken inn på den politiske menyen!

Partilederforedragene er nå ferdig for i år. Det er også de to siste kommentarene i serien, om henholdsvis Arbeiderpartiet…

Denne kritikken, at forskjellene mellom Ap og Høyre er små, biter ikke. Den er heller ikke presis. Det høres smått ut når valgkampen raser ned i detaljer om lærlinggarantier, antall dager man kan være midlertidig ansatt, detaljene i Nav-tilbudet til unge uføre, og så videre. Men mot denne anklagen har begge sidene gode innvendinger. 

…og om SV, hvis håp er en fallende Støre:

Med Arbeiderpartiet ombord på kulturskuta får nok ikke Lysbakken viljen sin: Slaget kommer blant annet til å stå om imamslikking og vafler. Man skal likevel ikke se bort fra at en god del vil søke seg til SV – for å slippe unna.

Ellers har det også skjedd litt utenom Morgenbladet:

  • Bjørnar Moxnes var førstemann på P2s partiledergrill.
  • En meningsmåling i Vest-Agder sender Høyre og Frp tilbake til sammen ti prosentpoeng sammenlignet med valget i 2013. Det meste av dette slukes av Senterpartiet. Om målingen er riktig blir det et ekstremt tett race mellom Arbeiderpartiet (22), Høyre (21) og Senterpartiet (11) om det siste av fem distriktsmandater fra fylket.
  • Og siden vi først gikk inn i intrigene mellom KrF og Frp i går, får vi følge opp i dag, og håpe at det slutter her. Knut Arild Hareide og Erna Solberg «skværet opp» med tekstmeldinger, som ble lagt ut som skjermdumper, Skam-style, på erna.no. Dette nettstedet anbefales for øvrig varmt til alle som elsker at førti- og femtiåringer forsøker seg på å «tale ungdommens språk».

Torsdag 10. august

To nye kommentarer til partilederforedragene i dag. Senterpartiet først, som tross sitt rykte er ganske ulike Frp:

Både Frp og Sp er mot for mye sentralisert statsmakt. Men Frp er mot for mye stat på bekostning av private rettigheter. Sp er bare mot for mye stat på bekostning av makt til kommuner (og ulvejegere).

Og Miljøpartiet de grønne, som «shoots for the moon»:

I en annen sekvens siterte hun Apollo 14-astronauten Edgar Mitchell: «Fra der ute virker internasjonal politikk så smålig. Du får lyst å ta en politiker i nakkeskinnet og dra ham en kvart million miles ut og si: ‘Se på det, din drittsekk’». Det er en noe annerledes månelanding enn Stoltenbergs havarerte karbonfangende gasskraftverk. Det er måneblikket MDG tror de kan tilføre norsk politikk: Sunt astronautvett, et perspektiv som er større, mer moralsk, mer langsiktig, og renere, mer idealistisk. 

Andre nyheter:

  • Den tredje målingen i august ble publisert i dag, av Opinion/ANB. Snittet av disse tre gir, i prosent, Ap 31, H 25, Frp 13, Sp 11, SV 5, KrF 5, V 3, MDG 3, Rødt 3. Vippingen rundt sperregrensen er så langt helt avgjørende for utfallet.
  • Dette er bare retorikk og ikke politikk, men likevel: Erna Solberg mente at Sylvi Listhaugs utspill om at Knut Arild Hareide sleiket en imam oppetter ryggen «ikke hører hjemme i en norsk valgkamp». Utspillet vil bli uttransportert og returnert dit det kom fra.
  • Slik denne feiden utvikler seg er det dessverre nødvendig å følge spillet om regjeringsalternativer litt nøyere. Spørsmålet er i grunn hvor mye Nydalen-gjengen sprekker opp før valget, og om Solberg kan lime dem sammen igjen. NRK melder at KrF ikke vil stille opp sammen med Høyre, Frp og Venstre for å feire Nye veier AS. Det er mulig Hareide var opptatt med uransakelige veier. Samtidig er Venstre målt jevnt til tre prosent i tre målinger, mens KrF er på 5, 5, og 6 – slik at Høyre og Frp per nå kan se svært langt etter å danne regjering uten støtte av KrFs omlag ti mandater.

Og ikke glem kveldens partilederforedrag! Det er røddag på Litteraturhuset: Audun Lysbakken (17:00) og Hadia Tajik (19:00) avrunder hele runden.


Onsdag 9. august

To partilederforedrag i dag (med null partiledere, men likevel): Senterpartiet og Miljøpartiet. Analyser og kommentarer kommer i morgen.

Ellers har valgdagen hatt to høydepunkter, eller bunnoteringer, alt ettersom. Debatten mellom Knut Arild Hareide og Sylvi Listhaug i Politisk kvarter på NRK spant videre på Hareides tema fra partilederforedragene, nemlig at de kristne verdiene og de norske verdiene er to høyst ulike ting. Det utartet seg til nokså harde slag. Hareide fikk mest taletid av NRK, men Listhaug passet på å få sagt sitt i sin taletid. Her fra 13.30, et realt retorisk tjuvtriks:

HAREIDE: «Våre kristne verdier, ja, de kommer fra Midtøsten! Det er et paradoks. Vi kan ikke se på de kristne verdiene som noe som har vært der og alltid er det samme. De er ikke en museumsgjenstand. Jeg har utfordret Listhaug på sak etter sak på kristne verdier…»

LISTHAUG: «De verdiene du kaller museumsgjenstander, er for meg det viktigste i verden. I store deler av verden er det ufrihet. Vi tar våre frihetsverdier for gitt.»

Den andre hovedattraksjonen var statsministerduellen mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. De to sluggerne fikk lov å snakke om detaljer og teknisk politikk. Uenighetene var, for å si det pent, velkjente og små. Som naturlig er, diskuterte de ikke temaer som innvandring eller klima – der er det ikke mye uenighet å hente. I tabloidene ble det utropt vinner av duellen, men det er helt meningsløst. Ingen kan ha blitt overbevist den ene eller andre veien av dette.

Ingen nye meningsmålinger i dag.


 

Lørdag 5. august:

Nytt i dag er kommentaren om partilederforedragene til KrF og Venstre:

«Til sammen ble de to foredragene en oppvisning i hvordan ideologi fungerer. Ideologier er ikke en meny av politiske svar, men et prisme for å bryte problemene man ser i verden ned til prinsipper»


Fredag 4. august

Mye valgstoff i ukens Morgenbladet!

Ill.: Kristian Krogh-Sørensen

Men partilederforedragene ruller også videre. Vi har to ferske kommentarer, om Rødts og Frps partilederforedrag. Om Rødt:

«To ytre omstendigheter har gjort at Bjørnar Moxnes, uten å havne i for store problemer, kan stå for det revolusjonære uten at tankene ledes til giljotiner og sovjetiske matkøer.» (Les hele)

Om Frp:

«I undersøkelser er det vanskelig å spore noen nedgang i oppslutningen om de liberale verdiene. Men det er et oppsving i følelsen av at de er under press. Nå er ikke Siv Jensen akkurat alene om denne analysen lenger. Alle de største partiene har meldt seg på, med vaffeljern og stengte grenser. Det blir interessant å se hvor langt de vil gå i denne valgkampen for å beholde ‘ledertrøyen’.» (Les hele)

I dag holder KrF og Venstre sine partilederforedrag. Se dem her: Venstre, KrF.


Torsdag 3. august

Ill.: Kristian Krogh-Sørensen

To nye foredrag i dag: Rødt og Frp.

Les også den ferske kommentaren til Torbjørn Røe Isaksens foredrag:

«Foredragets eneste valgløfte hadde negativt fortegn: Ingen flere velferdsreformer! Og slik er det å være konservativ, i regjering, i verdens rikeste land. Det er veldig mye å konservere. Det er kanskje forklaringen på hvordan Høyre kan sitte så rolig i en regjering som jevnlig blir rystet av dype politiske konflikter mellom partner Frp og støttepartiene i sentrum: De mener rett og slett ikke så mye.»


Onsdag 2. august

I dag begynner partilederforedragene, med Høyre (riktignok ikke med selve partilederen). Se Torbjørn Røe Isaksens foredrag her

Meld deg på e-postliste og få oppdateringer om valget rett i postkassen (2-5 ganger i uken):

Annonse