Annonse
00:00 - 01. desember 2017

Tilgivelsens bakside

Høyt alkoholforbruk og arbeidsledighet kan bidra til å forklare overgrepene i Tysfjord, sier politiadvokat Øyvind Rengård.

Forklaring: – Saken betraktes som avgjort når gjerningsmannen har fått syndenes forlatelse opplest i forsamlingen av en predikant, sier Øyvind Rengård.
Annonse

– Hva er det egentlig politimesteren beklager?

–  En del av overgrepssakene ligger langt tilbake i tid, noen ti år, noen tyve og noen tretti år tilbake. Politiet jobbet da under andre betingelser og med et annet kompetansenivå enn vi gjør i dag, både når det gjelder å avdekke og å forebygge seksuallovbrudd. Opplæringen i politiet var langt fra god nok, og det beklager vi. 

– En prest kjente til overgrep, men mente taushetsplikten hindret henne i å bringe det videre. Det lulesamiske senteret Arran har forskning på det lulesamiske som ett av sine formål, men overgrepene som har foregått i mange tiår, ble ikke kjent før to studenter ved Høgskulen i Volda i fjor tipset VG. Hva hadde lensmannskontoret lokalt fått med seg?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse