Annonse
21:19 - 16. februar 2012

«Prisen for prinsippfasthet ville ikkje blitt betalt av oss, men av sivile sørsudanarar.»

Etikeren

Morgenbladets etiker er en livserfaren mann med bred innsikt i moral­filosofiske spørsmål. I denne spalten svarer han på våre spørsmål om dilemmaer i hverdagen. Illustrasjon: Marvin Halleraker www.marvin.no
Annonse

For rundt ti år sidan var eg på oppdrag for ein medisinsk nødhjelpsorganisasjon i Sør-Sudan. Sør-Sudan var den gongen kontrollert av geriljaen SPLA og den sivile avdelinga SPLM. For å sleppe inn i landet kravde SPLM eit visumgebyr. Dette gebyret var eit kronisk irritasjonsmoment for alle som arbeidde i landet. SPLM førte ingen rekneskap over kva dei brukte pengane til, og det er ikkje urimeleg å spekulere i at dei kunne gå både til personleg vinning, altså korrupsjon, eller endå verre: til å kjøpe våpen og dermed halde liv i borgarkrigen. Det er openbart at slik ressursbruk er heilt i strid med donorane sin intensjon. Men samtidig: Hadde vi nekta, ville vi blitt kasta ut av landet. Dermed hadde lokalsamfunna blitt utan helsetilbod, og dette ville resultert i dødsfall vi kunne ha avverga. Med andre ord: Prisen for å vere prinsippfast ville ikkje blitt betalt av oss, men av døde sivile sørsudanarar. Har Etikeren nokre refleksjonar over kva ein skal gjere i ein slik situasjon?

Sivilingeniør

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister