Annonse
15:12 - 06. januar 2012

Frykten for Fox

Man gjør uklokt i å ha Fox News i blindsonen.

Informativt?: Kontroversielle Bill O'Reilly leder Fox News sitt mest sette program. Få andre i media påvirker USAs samfunnsdebatt i tilsvarende grad.
Annonse

Hvordan ville det bli om den amerikanske nyhetskanalen Fox News var tilgjengelig på norske tv-skjermer? Varige ideologiske mén kan ikke utelukkes. Imidlertid kan man lære mye om USA av å følge denne kilden til informasjon og desinformasjon. Selv om ikke alt som sies der er riktig, er Fox viktig. Det er mange steile meninger og mye ideologi, men med seertall som markant overgår alle andre nyhetskanaler i USA er kanalen en betydelig premissleverandør for amerikansk samfunnsdebatt. Et konkret eksempel er at uten Fox sin støtte ville garantert Tea Party-bevegelsen sett annerledes ut.

To av Norges fremste mediekritikere, Per Edgar Kokkvold og Andreas Wiese, har antydet at det ikke er noe behov for Fox i Norge. Jeg anerkjenner argumentene deres og er enig i at en norsk variant lett kunne blitt flaue greier. Med den amerikanske utgaven stiller det seg noe annerledes. Kokkvold skrev i august 2011 i Aftenposten at «fraværet av Fox News gjør Norge til et bedre land å leve i». Jeg har forsket noe på Fox og anmeldt kanalen her i Morgenbladet i 2010, og tror Norge godt ville utstått en Fox-invasjon. Fox er vesentlig for å forstå høyresiden i USA. Det er kun oss selv vi lurer dersom forskere og journalister ignorerer kanalen.

Bindingene mellom politisk makt og Fox ligger opp i dagen. Bushs pressetalsmann Tony Snow kom til Det hvite hus direkte fra Fox. Da Snow ble rammet av – og tapte kampen mot – kreft i 2007, overtok Dana Perino hans plikter. Da Bush-administrasjonen gikk av, ble Perino kommentator hos Fox. Karl Rove og Sarah Palin figurerer jevnlig i samme funksjon. Mannen som vant i Iowa for nøyaktig fire år siden, Mike Huckabee, har sitt eget show på lørdager. Årets komet i Iowa, Rick Santorum, har også vært bidragsyter. Slike koblinger kan man mene er uheldige, men de understreker Fox’ innflytelse i politikken. Fox fremstår i økende grad som en Washington-tenketank. Slike fungerer som aktivistiske oppbevaringsbokser for elitene i det partiet som tapte forrige valg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse