Annonse
15:24 - 19. januar 2012

«Hvor mye som jeg ikke har noe med, bør jeg involvere meg i?»

Etikeren svarer.

Annonse

En kollega spurte meg om to nære arbeidskolleger var noe mer enn venner. Kollegene er selvsagt gift på hver sin kant. Så er spørsmålet: Hvor mye som en strengt tatt ikke har noe med, bør en involvere seg i? Bør en informere arbeidskollegaer hvis det snakkes om dem? Hvordan skal en respondere til andre kollegaer som spør om de har et forhold? Han er ca. 55 år, erfaren, utstråler selvsikkerhet, er godt trent og et sosialt midtpunkt. Hun er ca 35, blid og hyggelig, men ikke av samme format. Formelt jobber de i sidestilte funksjoner, det kan sees som et mentor/adept-forhold. Jeg jobber i en sidestilt stilling, og har tidligere tenkt at vennskapligheten var i overkant, men konkludert med at jeg ikke skal blande meg inn i relasjoner jeg ikke har noe med. Jeg ser at mye arbeidstid går med til pauseprat i tosomhet. De har ikke fellesoppgaver som rettferdiggjør tiden brukt til smalltalk. Utfordringen kommer når noen påpeker det jeg har antatt. Bør jeg gjøre noe med det eller ei?

Hilsen A.l.

Svar: Den første, umiddelbare tanken er alltid den beste, sa min gamle lærer i folkeskolen. Din intuitive innsikt, at man ikke skal blande seg inn i relasjoner som man ikke har noe med, høres mer enn brukbar ut. Bare i sjeldne tilfeller vet vi hva som foregår av overveielser i det enkelte menneske, hva den enkelte bærer på av drømmer og begjær. Hva vet vi dessuten om hverandres frustrasjoner, skuffelser og tap? Arbeidsplassen har allerede i mange tiår vært det viktigste ekteskapsmarkedet i det moderne samfunnet. Fordi vi tilbringer så mye av tiden på arbeidsplassen, vil den selvsagt også være en hovedscene for så «private» geskjefter som kjærlighet, vennskap og begjær.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse