21:06 - 16. februar 2012

Erter, kjøtt og flesk

Kimmeridge ble unnfanget blant vinranker i Provence etter en meget gunstig sommer. Dette kan forklare det sterke streif av sydlige strøk, av boulevarder med mytiske barer og sagnomsuste restauranter, som preger hans skriverier.

Illustrasjon: Marvin Halleraker www.marvin.no

En østfolding jeg av en eller annen glemt grunn kjenner, kommer bort til meg på Kiwi, og på sin landsdels lune vis vil han erte meg for min gode smak. Han har snappet opp ett og annet fra VG eller Dagbladet om fransk jålemat, fra et par år tilbake. «Hællæ, dø. Å ska’u ha te midda ida’a? Fisefin fransk fiskesuppe, eller?» Avslutningen er omtrent i fistel. Så ler han seg nesten glugg ihjel. I den tro at det beste jeg kan gjøre nå er å ta godt i, svarer jeg at «– Jæ spisærnte sånt hele tia, se. Ska ete en boks, med erter, kjøtt og flesk. Det er gøtt det åsså, vettu. Men det ka’u tenkæ sjæl!»

Og bordet fanger. Jeg flesker sannelig til med en hermetikkboks med noe som heter «Erter, kjøtt og flesk». Husker at mitt salige opphav satte stor pris på slik mat, men det var vel helst hjemmelaget han foretrakk. Vel hjemme lurer jeg på hva jeg har gjort. Vil jeg få ned dette her? Produktet kommer fra selveste Trondheim, signaliseres det bramfritt på den enkelt designede, realitetsorienterte etiketten, og kostet over førti kroner. Jeg vet ikke om jeg synes det er svinebilllig eller svinedyrt. Men det skulle bli årets måltid. Nå var dette riktignok rett etter årsskiftet, men allikevel.

Jeg åpnet boksen, helte innholdet opp i en kjele, og skrudde på varmen. At det var et slags kjøtt der, så jeg jo. At det var mye fett trengte jeg ikke å lese meg til. Hele 38 prosent. Flesk i denne betydningen betyr altså fett. Duften siver rundt i kjøkkenet. Søtlig, fra ertene og fettet. Etter passe tid antar jeg at maten er ferdig. Jeg finner frem noe syltet gresskar, nedlagt med største omhu og med en god dash ingefær. Det gir et fint aromatilskudd til svinekjøttet, som jeg tror er en tanke røkt. Eller kanskje ikke. Det er ikke så lett å forstå seg på dette rosa kjøttstoffet. Jeg drysser litt morterknust svartpepper fra Burma over det.

Annonse

«  Medie-Norge: Skåner lesere   Da det ble kjent at en bistandsadvokat var under etterforskning for å ha lekket straffedokumenter til mediene, gjorde Aftenposten,…»