Annonse
15:33 - 10. februar 2012

En åpenbaring

Baldassare Galuppi var en av 1700-tallets største operakomponister.

Må ha den: Galuppis Motets bør få en ny rennessanse.
Annonse

 

Jeg minnes det som en svært vakker dag, da jeg på slutten av 1990-tallet gikk innom daværende betydningsfulle Akers Mic i Oslo, og en vidunderlig, blomstrende og virtuos musikk slo mot meg. Det er ikke ofte musikk fanger meg som dette. Jeg ble stående og lytte, og det var ingen tvil om at platen måtte jeg uansett ha.

Den åpenbarede musikks komponist viste seg å hete Baldassare Galuppi, og denne mannen er det ikke ofte vi hører om. Han levde i Italia på 1700-tallet og var faktisk en av sin tids største operakomponister, med suksessrike fremføringer i London, St. Petersburg og Wien. Galuppi var svært sentral i utviklingen av den komiske opera – «opera buffa» – som stil. På høyden av sin popularitet på midten av det attende århundre var han en av Europas mest kjente operakomponister. At vi ikke hører noe særlig om ham i dag, kan ha bakgrunn i at navn som Mozart, Haydn og Beethoven kom rett etter ham. 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse