Annonse
04:00 - 17. juni 2011

Tigre, tall og trusler

Det foregår en gigantisk masseutryddelse rundt oss.

Annonse

I 1981 varslet biologen Paul Ehrlich at 250 000 arter dør ut hvert år, og at innen år 2000 ville halvparten av alle dyrearter på jorden være utryddet. Innen 2015 ville alle være forsvunnet. I 1992 skrev en av verdens fremste biologer, Edward O. Wilson, at mellom 27 000 og 100 000 arter dør ut årlig. Og i 1979 skrev biologen Norman Myers at 40 000 arter dør ut årlig.

Det foregår en gigantisk masseutryddelse rundt oss. I løpet av det som om noen millioner år vil fremstå som et geologisk øyeblikk, forsvinner store deler av det biologiske mangfoldet, like plutselig og dramatisk som da dinosaurene ble utryddet. Som sitatene over viser, er dette noe vi vet godt. Eller?

Ehrlichs prognoser fremstår i dag som absurde, og muligens som en gedigen bjørnetjeneste. Den store artskatastrofen er et faktum, men hvem kan ta slike overdrivelser på alvor? Aner forskerne i det hele tatt hva de snakker om? Det gjør de – men de mangler kunnskap om ett avgjørende punkt: De siste tiårene har med all tydelighet vist at de ikke har den fjerneste anelse om hvor mange arter som egentlig finnes på jorden. Så hvordan kan man da gi fornuftig informasjon om hvor mange som dør ut?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»