Annonse
04:00 - 07. januar 2011

Sinne i Buenos Aires

Skitten krig og renskåret jazz.

Bronca Buenos Aires: Romantisk og politisk ladet.
Annonse

Det siste tiåret har ukjente artister og album verden over blitt gravd frem av musikkarkeologer, fra Mulatu Astakes etio-jazz til compas fra Haiti og psykedelia fra Iran. Smithsonian Folkways og WERGO dokumenterte eksemplarisk etnologisk musikk på 1960-tallet, og småselskaper som Buda Music, Soul Jazz og Finders Keepers har videreført dette arbeidet i vår tid.

At musikkhistorien blir skrevet av Vesten, er ingen tilfeldighet. Som våre forfedre snek med seg en obelisk eller to hjem fra Luxor, støvsugde engelskmenn og japanere tidlig på åttitallet platemarkeder verden over og sendte hjem containere fullastet med billige lp-er. På platenørdsiden www.soulstrut.com dukket det nylig opp et fornøyelig kart. Her viser man, etter samme prinsipper som koloniherrene brukte da de delte opp Afrika med linjal under Berlin-konferansen i 1884, hvordan vestlige platesamlere og dj-er har lagt beslag på ulike lands musikkhistorie. Jeg mistenker at om det London-baserte plateselskapet Whatmusic.com hadde deltatt på den fiktive konferansen, hadde de satt en stor, rød ring rundt Argentina.

Argentinas sterke europeiske tradisjoner og latinamerikanske røtter har ført til en rik musikalsk arv som strekker seg langt ut over Carlos Gardels lyriske tango og Astor Piazzollas nuevo tango. Ved siden av internasjonale navn som Lalo Schifrin, Dino Saluzzi og Gato Barbieri har Argentina huset en utsøkt lokal jazzscene som helt frem til i dag har vært ukjent for de fleste. Men de siste årene har Whatmusic.com gjenutgitt argentinske skatter som tenorsaksofonisten Horacio «Chivo» Borraros modale jazzklassiker El Nuevo Sonido Del Chivo Borraro (1966) og Alberto Faveros Suite Trane (1968), en dødsmesse dedisert til John Coltrane. I 2004 ga de ut kronen i den argentinske jazzkatalogen, Jorge López Ruiz¿ Bronca Buenos Aires, direkte oversatt «Sinne Buenos Aires», opprinnelig utgitt i 1971.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse