Annonse
04:00 - 14. januar 2011

Sannhetsserum

Karin Boye skrev en av de første dystopiene i skandinavisk litteratur.

Karin Boye: En formsikker forfatter. Foto: Bonnier
Annonse

Idet sci-fi-utstillingen «Take Me To Your Leader!» ved Museet for samtidskunst går inn i sin siste uke, har jeg lyst til å rette oppmerksomheten mot Karin Boyes fremtidsroman Kallocain. Roman från 2000-talet. I Skandinavia er Boye mest kjent som lyriker, men internasjonalt er Kallocain hennes mest berømte bok. Den utkom i 1940 og beskriver en uhyggelig politistat, Verdensstaten, inspirert av mellomkrigstidens Sovjetunionen og Tyskland.

Den er en av de første dystopier i Skandinavia, og utkom åtte år før Orwells 1984. Som Aldous Huxleys Vidunderlige nye verden, omtalt her i antikvariatet forrige uke, er Kallocain også en medikament-dystopi, en skildring av samfunn der farmakologi brukes til å kontrollere innbyggerne. I Vidunderlige nye verden brukes medikamenter til å undertrykke tendenser til nonkonformisme generelt, mens de i Kallocain brukes til å avsløre individer med opprørske handlinger og tanker.

Fortelleren i boken er kjemikeren Leo Kall, oppfinneren av sannhetsserumet som har fått navn etter ham og som i sin tur har gitt navn til boken. Kallocain er «ett medel som får vilken människa som helst att blotta sina hemligheter». Leo Kall gir et temmelig ubehagelig inntrykk, han er en «flinkis» og streber som er villig til å gjøre hva som helst for å innynde seg hos sine overordnede. Han drømmer om makt og status, men hans indre usikkerhet og splittelse gjør at han tar skjebnesvangre valg når han får disse drømmene oppfylt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste