Annonse
04:00 - 22. juli 2011

Politikkens makt over sinnene

Trauste britiske parlamentarikere drev trollet ut i lyset, og ga seg selv handlingsrom. Spørsmålet er om de vil bruke det til å begrense pressefriheten.

Trekker i trådene: En demonstrant utkledd som mediemogul Robert Murdoch styrer to dukker, som skal forestille Storbritannias statsminister David Cameron og kulturminister Jeremy Hunt. Nå har politikerne tatt makten tilbake. Foto: Scanpix/Lefteris Pitarakis
Annonse

«Jeg skulle ønske de kunne latt meg være i fred», lød Rupert Murdochs sarkasme. Åstedet var tirsdagens høring i det britiske Underhusets kulturkomité. Refleksjonen dreide seg ikke om ubehagelige spørsmål fra komiteen, men om rekken av britiske partiledere som har kurtisert ham.

Kommentaren sier mye om maktens korrumpering. Ikke hos den aldrende avisfyrsten - selv om det var ulovlige praksiser i hans egen avis som var tema - men om politikerne som har kretset om ham som møll rundt den berømte fjøslykta. Myten man har levd på i tre tiår i Storbritannia var at Murdochs syn kunne vinne valg, og redde eller ødelegge politiske karrierer. Den myten eksisterer ikke mer. Samtidig har det åpnet seg et mulighetsvindu for politisk handling.

Politikkens primat. Maktutredningen her hjemme konkluderte i 2003 med tesen om politikkens rettsliggjøring: lovfesting av rettigheter som fryser beslutninger fra politisk debatt, og overlater håndhevelsen til jurister. Dessuten viste utredningen til en skare av offentlige tilsyn som etterlater lite rom for politikk, og til markedets grenseoverskridende kapital, som verken politikere eller velgere kan gjøre stort med.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer