Annonse
04:00 - 11. mars 2011

Ost og kultur

Kimmeridge ble unnfanget blant vinranker i Provence etter en meget gunstig sommer. Dette kan forklare det sterke streif av sydlige strøk, av boulevarder med mytiske barer og sagnomsuste restauranter, som preger hans skriverier.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Ost er et fantastisk kulturprodukt. Charles de Gaulle er kreditert for utsagnet «Hvordan styre et land med 258 oster?» Utsagnet er berømt, finnes i flere varianter, deriblant en som er tillagt Churchill. Uansett er det interessant at generalen og hans britiske allierte begge kan ha innsett problemet.

Men hva skulle det nå bestå i? For mye variasjon og individualitet? For stort utvalg? Og skulle Frankrike liksom være vanskeligere å styre enn for eksempel Italia, som også er et osteland? De Gaulle var for en gangs skyld beskjeden: Frankrike har minst 400 osteslag, antagelig enda flere. Et annet sitat fra fransk kulturhistorie er Brillat-Savarins i dag noe uheldig klingende maksime om at «et måltid uten ost er som en vakker kvinne som mangler et øye». Ganske morbid billedbruk, egentlig, men sammen sier disse to utsagnene noe om posisjonen ost kan få i kulturen.

Ernæringskyndige vil sikkert ile til og fortelle at ost er farlig mat, selv i mager utgave. Foreløpig lytter jeg til fransk bondevett, som hevder at ost som ikke er for fet er kolesterolsenkende. Ikke vet jeg, men før ost i alle varianter havner på forbudslisten slår jeg til med et par-tre forslag, eller kanskje snarere påminnelser. For sikkerhets skyld er alle tre kombinasjoner av ost og salat. Klassisk og supergodt. Én britisk, én fransk og én italiensk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse