Annonse
04:00 - 25. februar 2011

Meslingevaksine fører ikke til autisme

God forskning er det beste grunnlaget for kunnskap og beslutninger i helsetjenestene. Elendig forskning kan skade og ta liv.

Annonse

 

I Oslo pågår i disse dager et utbrudd av meslinger blant barn som ikke er vaksinert. En del av barna er innlagt på sykehus.

Utbruddet startet blant barn med somalisk bakgrunn. Helsearbeidere fra Oslo kommune forteller at noen foreldre i det somaliske miljøet har sterke oppfatninger om at MMR-vaksine er knyttet til autisme. De sier det kan virke som om disse foreldrene tror på Andrew Wakefields påstander om at MMR-vaksine kan forårsake autisme, og mangler informasjon om at Wakefields forskning er avslørt som svindel. De somaliske foreldrene i Oslo er ikke alene. I 1998 publiserte tidsskriftet Lancet en artikkel der Andrew Wakefield hevdet at vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksinen) kan føre til autisme. Som en følge av dette unnlot tusenvis av norske foreldre å vaksinere barna sine. Vaksinasjonsdekningen sank i Norge, men steg igjen etter at det ble stilt spørsmål ved det etiske grunnlaget for Wakefields forskning.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister