Annonse
18:13 - 24. november 2011

Mens vi venter på Kina

Vi har hørt ulv-ulv-ropet «Kineserne kommer!» mange ganger før.

Annonse

I en tale til Australias parlament forrige uke gjorde Obama det klart at Asia er USAs satsningsområde fremover. Han annonserte blant annet at 2500 marinesoldater skal stasjoneres «down under». Obama lovte videre at selv om USA må kutte i forsvarsutgiftene skal ikke dette gå utover nærværet i Asia. Bakgrunnen for dette er at Kina må balanseres i klassisk realpolitisk forstand.

Vi har hørt ulv-ulv-ropet «Kineserne kommer!» mange ganger før. Harvard-professoren Niall Ferguson føyer seg inn i rekken med sin nye bok Civilization. Selveste Napoleon advarte i sin tid mot den sovende kjempen. Det som derimot gjerne skjer, er at noe annet og mer presserende fanger vårt fokus, mens vi venter på Kina.

Problemet med å predikere Asias vekst og USAs fall er godt fanget opp i et argument fra Aristoteles’ verk Retorikken: «Det er sannsynlig at usannsynlige ting vil skje.» Japans vekst var en stor bekymring på 1980-tallet, men deres økonomi stagnerte omtrent samtidig med uforutsette kollapser av Berlinmuren og Sovjetunionen. Siden har Japan sluret på tomgang. De to tiårene vi har bak oss hadde også begge fokus på Kina innledningsvis, men Midtens rike ble overskygget av henholdsvis krigene på Balkan og krigen mot terrorisme. Vi har naturligvis ingen garanti for at dette mønsteret gjentar seg. Kanskje Kina realiserer sitt fulle potensial denne gangen?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse